Linkovi

Iranski specijalci rasterivali ožalošćene na groblju u Teheranu


Očevici kažu da su pripadnici specijalnih iranskih pllicijskih snaga primorali reformističkog političara Mira Hoseina Musavija da napusti jedno groblje u Teheranu, gde je zajedno sa nekoliko stotina drugih ljudi prisustvovao pomenu ubijenima u nedavnim demonstracijama, posle ponovnog izbora predsednika Mahmuda Ahmadinedžada.

Očevici su saopštili da je policija danas, na teheranskom groblju Behešt-e Zahra, okružila poraženog predsedničkog kandidata i primorala ga da se vrati u svoj automobil. Prisutni su skandirali u podršku Musaviju i pribili se uz njegovo vozilo.

Očevici takođe kažu da je policija privela nekoliko osoba, koje su prisustvovale pomenu uprkos vladinoj zabrani javnog okupljanja.

Majka ubijene Iranke Nede Aga-Soltan trebalo je da poseti pomenuto groblje radi obeležavanja 40 dana od njene smrti. Soltan je postala simbol reformističkih demonstranata otkada je na internetu objavljen snimak kako umire pogođena hicima, tokom postizbornih protesta u Teheranu.

Iranski državni mediji izvestili su da je tokom nemira i protesta, posle izbora održanih 12. juna, ubijeno 20 ljudi. Ranije ove nedelje, iranski mediji naveli su izjavu poslanika u iranskom parlamentu, Farhada Tadžarija, koji je rekao da je broj žrtava veći, odnosno najmanje 30.

Politička opozicija u Iranu tvrdi da su rezultati predsedničkih izbora namešteni, dok iranske vlasti tvrde da je ponovni izbor Mahmuda Ahmadinedžada bio pravedan.

XS
SM
MD
LG