Linkovi

"Keš za starudiju" podstiče prodaju automobila


Američki proizvođači automobila koje se bore da privuku buduće kupce u vreme krize od ponedeljka mogu da računaju i na pomoć jednog vladinog programa. Program poznat po popularnom nazivu „keš za starudiju“ znači da vlasnici mogu da zamene starija, ne-ekonomična vozila za novije modele i da pri tom dobiju do 4 i po hiljade dolara.

Američki potrošači koji žele da zamene svoje stare ne-ekonomičćne modele za nova, efikasnija vozila sada imaju još jedan razlog za kupovinu. Beti Saton, članica predstavničkog doma iz Ohaja, kaže da je program program ’’keš za starudiju,’’ odlična prilika i za kupce automobila i za američku ekonomiju:

"Kako god da se zove ovo je dobra prilika i za Amerikance i za našu ekonomiju."

Ideja je jednostavna. Vlada će dati potrošačima do 4 i po hiljade dolara da zamene svoja stara vozila za nova. Ali postoji jedan uslov - vozilo ne sme biti starije od 25 godina i mora da prelazi manje od 8 kilometara za litar benzina. Američki prodavci automobila su uzbuđeni. Džej Malon je direktor prodaje u Automobilskoj Grupi Braun u Severnoj Karolini:

„Ovaj program će sigurno da stimuliše ekonomiju, a sa druge strane potrošači dobijaju odličnu pogodbu."

Sindi Vaserman kaže da njenoj porodici nije trebalo dugo da se odluči da se otarasi starog automobila njihovog sina:

"Doneli smo odluku za manje od 12 sati," kaže ona.

Senator iz Mičigena Karl Levin, čija država trpi posledice zbog slabe prodaje automobila, nada se da će program ’’keš za starudiju’’ imati pozitivan uticaj na Američku prodaju automobila. Veruje se da će slični programi u Evropi dovesti do prodaje pola miliona novih automobila ove godine:

"Ovaj eksperiment je dao dobre rezultate u drugim zemljama, uključujući Nemačku, gde je prodaja automobila u junu bila veća za 40 odsto u odnosu na prošlu godinu. Postoje primeri i u drugim zemljama. Mi znamo za slučajeve iz drugih zemalja koji dokazuju da je ovaj program uspešan."

Ali, u Sjedinjenim Državama gde proizvođači automobila žure da prodaju 10 miliona novih automobila ove godine, analitičar Džeremi Anvajl kaže da dodatnih pola miliona prodatih automobila neće imati značajniji efekat:

"Ovo je sigurno korak u pravom smeru, ali trgovina automobila još nije stala na svoje noge."

Ipak, prodavac automobila Rik de Silva kaže da već vidi nove mušterije u svojoj prodavnici:

"Nema sumnje u to. Veći broj posetilaca već je doveo do porasta prodaje od najmanje 20 odsto."

Za vlasnika velikog automobila Berlina Alena, prilika je bila suviše dobra da bi je propustio:

"Mogao sam da nastavim da vozim svoj stari automobil, ali ako Obama želi da mi da 4 i po hiljade dolara za njega, to će da utiče na moju odluku."

Veruje se da će se program ’’keš za starudiju’’ trajati do 1. novembra, ili dok istekne milijarda dolara koliko je Vlada izdvojila za njega.




XS
SM
MD
LG