Linkovi

Rid: Kina i Rusija ključni spoljnopolitički partneri SAD


Tim Rid, vašingtonski dopisnik londonskog "Tajmsa" osvrnuo se u razgovoru za naš program na prioritete američke inostrane politike iz evropske perspektive i na odnose SAD i EU.

Rid: “Iz evropske perspektive, Avganistan se smatra ključnim spoljnopolitičkim problemom Sjedinjenih Država i veoma kontroverznim pitanjem u Evropi, posebno u Velikoj Britaniji, pošto je veliki broj britanskih vojnika poginuo u toj zemlji - samo ovog meseca 22 - tako da se sada vodi velika debata o tome da li bi Britanija trebalo da žrtvuje toliko za rat kojem nije ni doprinela niti ga je htela. Drugi izazov je Bliski istok, koji je takodje veliki prioritet i ove nedelje u Izrael je stigao vodeći američki tim, koji predvode Džordž Mičel i Denis Ros, a stigao je i sekretar za odbranu Robert Gejts. Obama jasno želi progres u tom regionu, ali to je za njega problematična situacija - zbog daljeg širenja izraelskih naselja na Zapadnoj obali i iranske nuklearne delatnosti, što bi mogle da budu glavne prepreke u nalaženju miroljubivog i prihvatljivog rešenja. Treći problem je Iran i njegov nuklearni program. Problem sa Teheranom je uopšteno govoreći tesno povezan sa bliskoistočnim problemom, pošto Izrael smatra Iran zemljom koja bi mogla da mu ugrozi egzisteniju i faktorom nestabilnosti u Iraku i Avganistanu.”

Glas Amerike: Kako biste oceniliI sadašnje spoljnopolitičke odnose Sjedinjenih Država i Evropske unije?

Rid: “Odnosi su dobri, mada postoje i problemi. Avganistan je, naravno, jedan od tih problema i Obama će imati velike muke da privoli Evropljane da mu znatnije pomognu u toj zemlji, posebno u pogledu upućivanja vojnika. Evropljani takodje sa podozrenjem gledaju na diplomatske akcije američke administracije, pošto oni već niz godina vode pregovore sa Teheranom u pogledu nuklearnog programa i smatraju da bi sadašnja američka politika mogla da podrije dosadašnja dostignuća Evropljana. Istovremeno, Evropljani su ogromnom većinom podržali Obamin stav i uzdržanost u pogledu iranskih izbora, ali i čvrstu podršku prodemokratskom pokretu. Evropljani to smatraju konstrukitvnim diplomatskim delovanjem.”

Glas Amerike: Kako biste ocenili sadašnje odnose SAD sa Kinom i Rusijom?

Rid: “Kineska delegacija visokog ranga je proteklih dana bila u Vašingtonu, gde se sastala sa predsednikom Obamom, državnom sekretarkom Hilari Klinton i, možda najvažnije, sa sekretarom za finansije Timom Gajtnerom. U ovom trenutku Kinezi drže dve hiljade milijardi američkih dolara, što znači da je Peking vlasnik velikog dela američkog duga. Istovremeno, Kinezi su svesni da je Amerika veoma važan trgovinski partner, a zdrava američka ekonomija je preduslov za takvo partnerstvo, jer bi pogoršano stanje američke ekonomije, ili veća inflacija, izazvali pad vrednosti američkog dolara, a time i kineskih zaliha američke valute i pad trgovinske razmene. Dakle, imate delikatne odnose dve zemlje i stoga Amerika više ne insistira na pitanju ljudskih prava ili Tibeta, pošto je svesna koliko je Kina važna ne samo za američku ekonomiju, nego i u pogledu Severne Koreje i njenog nuklearnog programa. Što se tiče Rusije, ona je u ovom momentu možda najvažniji strateški partner Sjedinjenih Država, pošto je Moskva ključna u pružanju pomoći u vezi sa Avganistanom, Iranom, kao i Severnom Korejom. Dakle, pragmatično i dugoročno gledano, dva ključna spoljnopolitička partnera Vašingtona su Kina i Rusija.”
XS
SM
MD
LG