Linkovi

Gejts: SAD bi mogle da ubrzaju povlačenje iz Iraka


Američki sekretar za odbranu, Robert Gejts, kaže da postoji mogućnost da Sjedinjene Države ubrzaju povlačenje svojih snaga iz Iraka.

Gejts je to izjavio na kraju svoje dvodnevne posete toj zemlji, dodajući da se stanje bezbednosti u Iraku popravlja. Sve američke trupe trebalo bi da se povuku pre kraja 2011. godine, a borbene trupe su prošlog meseca povučene iz gradova.

Juče, tokom poslednjeg dana svoje posete, Gejts se u Irbilu sastao sa predsednikom iračke autonomne pokrajine Kurdistan, Masudom Barzanijem, radi razgovora o mogućnosti prevazilaženja nesuglasica između iračkih Kurda i arapske većine.

U utorak, Gejts je u Bagdadu razgovarao sa iračkim premijerom Nurijem al-Malikijem i ministrom odbrane Abdom al Kadirom Mohamedom Džasemom, o budućnosti američkih trupa u Iraku i o prodaji oružja toj zemlji.

Gejts se takođe sastao sa najvišim američkim komandantom u Iraku, generalom Rejom Odiernom. Američki sekretar za odbranu je rekao da su on i general Odierno uvereni da su irački vojnici dorasli zadatku održavanja bezbednosti u gradskim područjima, a eventualno i u čitavoj zemlji, ali da su američke trupe spremne da pomognu kadgod budu pozvane.

Gejts je takođe rekao da postoje "važni ciljevi koje treba postići" u Iraku pre definitivnog povlačenja američkih snaga, uključujući pravedne izbore i ustoličenje nove nacionalne vlade.

Irački ministar odbrane je naglasio da je za njegovu zemlju najviši prioritet definisanje strategije za borbu protiv terorizma. On je takođe rekao da su Iraku potrebni novi američki borbeni avioni.

Nasilje u Iraku znatno je opalo tokom proteklih godinu dana, ali se broj napada povećao uoči i posle 30. juna, kada su se američke borbene snage povukle iz gradova.

XS
SM
MD
LG