Linkovi

Sedam Amerikanaca osumnjičeno za planiranje terorističkih napada


Američke federalne vlasti zvanično su optužile sedam muškaraca u državi Severna Karolina za planiranje terorističkih napada u stranim zemljama.

Među optuženima su 39-godišnji Danijel Bojd i njegova dva sina, od 20 odnosno 22 godine. Svima njima stavlja se na teret udruživanje radi pružanja materijalne pomoći teroristima i udruživanje radi vršenja ubistava, otmica, sakaćenja i ranjavanja osoba u inostranstvu.

Američki Sekretarijat za pravosuđe kaže da je Bojd, između 1989. i 1992, putovao u Avganistan i Pakistan radi borbene obuke u terorističkim kampovima, i da se posle obuke navodno borio u Avganistanu. Takođe se kaže da je Bojd putovao u Gazu, marta 2006, i pokušao da svog sina poveže sa pojedincima koji veruju da je "džihad sa nasiljem lična verska obaveza."

Sekretarijat za pravosuđe takođe kaže da su Bojd i nekolicina drugih 2007. godine putovali u Izrael da bi se uključili u, kako je navedeno, "džihad sa nasiljem," ali da im to nije pošlo za rukom i da su se vratili.

Bojd i nekolicina drugih takođe su optuženi za krivična dela u vezi sa držanjem oružja. Vlasti tvrde da su upražnjavali "vojnu taktiku" i da su koristili oružje u Severnoj Karolini. Ako budu proglašeni krivim, optuženima preti kazna doživotnog zatvora.

Sekretarijat za pravosuđe kaže da su petorica optuženih američki građani, a da je jedan stekao američko državljanstvo, dok je sedmi član grupe rođen na Kosovu i ima legalnu dozvolu boravka u Sjedinjenim Državama.

Optuženi su se juče prvi put pojavili pred sudom u Raliju, u Severnoj Karolini, a očekuje se da će sutra ponovo biti izvedeni pred sud.

XS
SM
MD
LG