Linkovi

Gejts u iznenadnoj poseti Iraku


Američki sekretar za odbranu Robert Gejts boravi u nenajavljenoj posjeti Iraku gdje se, u pratnji komandanta američkih snaga u toj zemlji generala Reja Odijerna, sastao sa iračkim premijerom Nurijem al Malikijem.

Američki i irački zvaničnici razgovarali su o novoj ulozi američke vojske kada je riječ o bezbjednosti u toj zemlji, kao i o snabdjevanju Iraka oružjem i bezbjednosnom opremom, nakon odlaska američkih vojnika.

Riječ je o prvoj posjeti sekretara za odbranu Iraku od kad su se američke borbene snage povukle is iračkih gradova, u okvIru sporazuma o potpunom povlačenju američke vojske do kraja 2011 godine. Gejts je kazao da postoji pravi osjećaj osposobljenosti iračkih snaga i naglasio da je veoma ohrabren razvojem situacije od kad su Iračani preuzeli odgovornost za bezbjednost u urbanim područjima 30. juna.

Gejts je danas obišao i američku bazu u Talilu na jugu Iraku. Takođe bi trebalo da posjeti iračku autonomnu oblast Kurdistan, u okviru napora da se prevaziđu podjele između kurdske etničke manjine i arapske većine. Spor iračkih Kurda i Arapa u vezi sa teritorijom bogatom naftom prijeti da preraste u novo nasilje, dok se američka vojska priprema da povuče svoje snage do kraja 2011 godine.

Visoki američki zvaničnici borave na Bliskom Istoku, u okviru nove američke diplomatske inicijative za uspostavljanje mira u regionu.

XS
SM
MD
LG