Linkovi

Lens Armstrong za sada zadovoljan trećim mestom na 'Turu'


Legendarni američki biciklista Lens Armstrong osvojio je treće mesto na juče završenom „Tur de Fransu“, trci u kojoj je trijumfovao njegov timski kolega Španac Alberto Kontador. Armstrong, koji se posle sedam uzastopnih pobeda na Turu, povukao 2005, kaže da je posle povratka na drum, za sada zadovoljan trećom pozicijom.

Cilj mu je bilo prvo mesto, ali za 37-godišnjeg Lensa Armstronga i treće ima svoje dobre strane.

"Dobro je za moju porodicu, moju decu. Doživljavili su me kao nekog ko nikada nije izgubio, baš kao što sam i sam sebe doživljavao", kaže Armstrong.

Njegov najveći rival bio je kolega iz tima Astana – pobednik trke Alberto Kontador, koji je od Amerikanca mlađi 11 godina. I sam Armstrong nagovestio je da je među njima bilo tenzije, optuživši Španca da je svoje ambicije stavljao ispred tima.

Tokom trke, Armstrong je shvatio da čiste snage, na koju se ranije oslanjao ... jednostavno više nije bilo.

"Kada bi ovi mladi momci ubrzali, nisam bio u mogućnosti da ih pratim kao nekad", objašnjava Armstrong.

Ono u čemu je ipak uspeo jeste da sačavu treće mesto, čime je postao drugi najstariji biciklista na pobedničkom postolju. Upravo zbog toga možda je dobio jednu drugu bitku. Armstrong kaže da je testiran na doping više nego bilo koji drugi biciklista i da njegovi nastupi treba da doprinesu da se prekinu dugogodišnje spekulacije o tome da koristi nedozvoljena sredstva.

"Ujutro, uveče, u sred noći, pre trke, posle trke … Mislim da sam odgovorio na sva ta pitanja".

A što se tiče pitanja njegovih obožavalaca, odgovor je DA, takmičiće se i 2010. Sledeće godine, kako kaže, biće snažniji i neće morati da ugađa Kontadoru. Armstrong napušta Astanu i voziće za Rejdiošek (Radioshack).

"Dobio je šta je želeo. Ja sam zadovoljan s onim što sam dobio i vozićemo dogodine u različitim timovima".

Armstrong priznaje da je Kontador vozio bolju trku nego i on sam u godinama kada je pobeđivao, ali to ne znači da ga u budućnosti ne može pobediti u borbi za žutu majicu.

XS
SM
MD
LG