Linkovi

Obama otvorio američko-kineske razgovore na visokom nivou


Američki predsednik Barak Obama zalaže se za novu eru saradnje između SAD i Kine. Obama je rekao da, uprkos razlikama u gledištima, postoje neke ključne oblasti u kojima Kina i SAD mogu i moraju da sarađuju.

Predsednik Obama kaže da Vašington i Peking moraju da sarađuju da bi se uhvatili u koštac sa velikimi problemima koji suočavaju svet.

“Odnosi između SAD i Kine će uobličiti 21. vek, što te odnose čini isto toliko važnim kao bilo koje druge bilateralne odnose u svetu. To bi zaista morao da bude temelj našeg partnerstva. To je naša zajednička odgovornost”, rekao je Obama.

Predsednik je to izjavio pred američkim i kineskim funkcionerima visokog ranga uoči početka dvodnevnog samita u Vašingtonu. Na forumu nazvanom Američko-kineski strateški i ekonomski dijalog biće razmotren niz pitanja, od finansijskih do spoljnopolitičkih. Predsednik je rekao da funkcioneri moraju zajednički da se uhvate u koštac sa svetskim izazovima, uključujući ekonomsku recesiju, klimatske promene i širernje nuklearnog oružja. On je posebno pomenuo nuklearne programe Irana i Severne Koreje.

“Ni SAD ni Kina ne žele da se neki terorista domogne nuklearne bombe, niti da u istočnoj Aziji krene trka u naoružavanju. Iz tog razloga moramo da nastavimo da sarađujemo da bismo Korejsko poluostrvo stvorili zonom bez nuklearnog oružja i da bismo jasno stavili do znanja Severnoj Koreji da će moći da osigura sebi bezbednost i poštovanje ako ispuni svoje obaveze”, rekao je Obama.

Predsednik Obama je takođe govorio o potrebi suočavanja sa opasnostima koje prevazilaze granice. On je govorio o razmeni obaveštajnih podataka da bi se razbile terorističke mreže, kao i o potrebi uspostavljanja sistema za rano upozoravanje kako bi se sprečilo širenje opasnih bolesti.

“Svi ti problemi su ukorenjeni u činjenici da ni jedna zemlja ne može sama da se suoči sa izazovima 21. veka, niti da efikasno unapređuje svoje interese u izolaciji .To je fundamentalna istina koja nas primorava da sarađujemo”, rekao je Obama.

Američki predsednik je rekao da ne gaji iluziju da će se SAD i Kina saglasiti o svakom pitanju niti da će uvek sagledavati svet na isti način. On je takođe jasno predočio da će nastaviti da govori o ljudskim pravima.

“Kao što mi poštujemo drevnu, veličanstvenu kinesku kulturu, i njena vanredna dostignuća, takođe snažno verujemo da se religije i kulture svih naroda moraju poštovati i štititi, i da bi svi narodi trebalo da imaju pravo na slobodu izražavanja. To obuhvata etničke i verske manjine u Kini, kao što svakako obuhvata i manjine u SAD”, rekao je Obama.

Predsednik Obama je naglasio da te razlike čine dijalog još važnijim. On je dodao da će diskusije pružiti obema stranama priliku da se bolje upoznaju i otvoreno iznesu svoje zabrinutosti.

XS
SM
MD
LG