Linkovi

Pejlin i zvanično više nije guverner Aljaske


Sara Pejlin, koja je na prošlogodišnjim predsedničkim izborima bila potpredsednički kandidat Republikanske stranke, i zvanično je sinoć podnela ostavku na dužnost guvernerke Aljaske, godinu i po dana pre isteka mandata. Pejlin je međutim ponovila da njena ostavka ne znači da se priprema za trku za Belu kuću, 2012. godine.

Vrelog nedeljnog popodneva, Sara Pejlin je svojim pristalicama rekla da još postoje oni koji ne žele da shvate, iako je vrlo očigledno, da je svoju odluku da napusti poziciju donela da bi otvorila nove perspektive za Aljasku. Poslednji govor Sare Pejlin u funkciji guvernera, na momente je zvučao kao predizborna kampanja.

“Ova odluka će mi omogućiti da se još žustrije borim za vas i za ono što je pravedno i istinito. Kada sam položila zakletvu za guvernera obećala sam da ću postojano i uporno braniti interese ove predivne države kao što grizli brani svoju mladunčad”, rekla je sada već bivša guvernerka Aljaske.

U govoru sugrađanima Aljaske poručila je i da je njihova država ključna za rešenje nacionalnih energetskih problema, a onda se ljutito osvrnula na medije.

“Kako bi bilo da u čast američkih vojnika prestanete da izmišljate priče. I još nešto za medije – naš novi guverner takođe ima veoma finu porodicu. Držite se podalje od njegove dece”.

Pejlin napušta položaj godinu i po dana pre isteka mandata i sa rastućom svotom novca u njenom komitetu za političku akciju, pod nazivom Sara-Pek, koji je snažniji za milion dolara od objavljivanja odluke Sare Pejlin da će podneti ostavku.

“Ona će početi sa agitovanjem za kandidate ne samo ove godine, nego i ubuduće”, kaže njena savetnica, Meg Stejplton, dok analitičar Republikanske stranke Frenk Donateli ističe:

“Ona je druga po popularnosti na izborima 2012. prema većini istraživanja, što znači da će i ubuduće biti važan faktor”.

Posle oproštajnog govora Sare Pejlin usledio je veliki piknik na kojem je bivša guvernerka služila viršle sa roštilja i pokušavala da izbegne novinare. Pred kraj dana predala je dužnost svom nasledniku, malo poznatom Šonu Parnelu i napustila pikinik u pratnji svoje porodice.

XS
SM
MD
LG