Linkovi

Teroristima u Indiji preti smrtna kazna


Dvojica muškaraca i jedna žena proglašeni su krivim za dva bombaška napada od pre 6 godina u kojima je u Mumbaju poginulo 52 ljudi.

Specijalni sud u Mumbaju izrekao je optužbu za bračni par, 46-o godišnjeg Mohameda Hanefa Sajeda, njegovu suprugu, 43-o godišnju Fahmedu i Ašrata Ansarija, starosti 32 godine, za ubistvo i zaveru, a izricanje kazne očekuje se početkom avgusta. Svim optuženicima preti smrtna kazna.

Sud navodi da su napadači postavili snažan eksploziv u dva taksija, koji su u nekoliko minuta razmaka eksplodirali blizu poznate turističke atrakcije, Kapije Indije i bazara nakita prepunog ljudi.

Specijalni tužilac, Udžval Nikam kaže da su napadi organizovani u Dubaiju i izvršeni u ime islamističke terorističke grupe sa sedištem u Pakistanu, Laškar-e-Taiba. Indijske vlasti okrivljuju istu terorističku grupu za prošlogodišnje trodnevne napade u Mumbaju gde je na nekoliko lokacija poginulo 166 ljudi.

U policijskim izveštajima se navodi da su bombaški napadi od pre 6 godina zapravo osveta za smrt Muslimana u verskim neredima u državi Gudžurat u Indiji 2001. godine.

XS
SM
MD
LG