Linkovi

Klinton: Uzaludan pokušaj Irana da razvije nuklearno oružje


Američka državna sekretarka Hilari Klinton kazala je da Sjedinjene Države rade sve što je u njihovoj moći da spriječe Iran da se domogne nuklearnog oružja. Klinton je u intervjuu američkoj televizijskoj stanici NBC naglasila da je pokušaj Teherana da razvije nuklearno naoružanje uzaludan.

Komentarišući sjevernokorejske nuklearne ambicije, državna sekretarka je rekla da su nuklearne i raketne aktivnosti do te mjere izolovale Sjevernu Koreju, da su se protiv te države okrenuli i njeni tradicionalni saveznici. Klinton je podsjetila da su Kina i Burma, dugogodišnje pristalice sjevernokorejskog režima, obećale da će primjenjivati sankcije protiv Sjeverne Koreje. Peking je, kako je navela Klinton, imao izuzetno pozitivnu ulogu u naporima međunarodne zajednice da izvrši pritisak na Pjongjang da obustavi nuklearne i raketne programe.

Sjevernokorejski ministrar odbrane u međuvremenu je najavio da će Sjeverna Koreja uzvratiti na sankcije i da će zadati „smrtne udarce“ Sjedinjenim Državama i Južnoj Koreji, ukoliko bude napadnuta.

XS
SM
MD
LG