Linkovi

SAD obnavljaju diplomatsku inicijativu na Bliskom istoku


Američki izaslanik za Bliski istok Džordž Mičel razgovarao je u Damasku sa predsednikom Sirije Bašarom al Asadom, u okviru diplomatske inicijative Vašingtona za postizanje mira u regionu.

Mičel je kazao da je razgovor bio veoma iskren i pozitivan. On je preneo Asadu da predsednik Obama želi da pomogne da se dođe do mirnog rešenja sukoba između Izraela i okolnih arapskih država. Američki izaslanik je dodao da je mir jedini način da se ostvare stabilnost, sigurnost i prosperitet u regionu, a da bi to uspelo i Arapi i Izraelci moraju da sarađuju sa Sjedinjenim Državama. Mičel je naglasio da je kratkoročni cilj da se obnove pregovori Sirije i Izraela, koji su prekinuti nakon što su izraelske vlasti prošlog decembra pokrenule ofanzivu protiv ekstremističke organizacije Hamas. Mičel je posle Damaska posetio Izrael gde je razgovarao sa ministrom odbrane Ehudom Barakom.

Izraelski premijer Bendžamin Netanjahu u međuvremenu je kazao je da će na sastancima sa visokom zvaničnicima Sjedinjenih Država ove nedelje pokušati da prevaziđe političke nesuglasice sa Vašingtonom.

Netanjahu bi trebalo da razgovara sa američkim izaslanikom za Bliski istok, sekretarom za odbranu Robertom Gejtsom, savetnikom za nacionalnu bezbednost Džejmsom Džonsom i stručnjakom za Iran i Bliski istok Denisom Rosom. Američka administracija pokušava da utiče na Izrael da zaustavi izgradnju novih naselja na Zapadnoj obali. Iako je Netanjahu nedavno podlegao jakom pritisku Sjedinjenih Država da prizna Palestincima pravo na državu, još se opire američkim zahtevima da obustavi izgradnju novih naselja.

XS
SM
MD
LG