Linkovi

Musavi i Karubi traže održavanje memorijalne službe


Poraženi iranski predsednički kandidati Mir Hosein Musavi i Mehdi Karubi zatražili su od vlasti dozvolu da održe memorijalnu službu za žrtve postizbornog nasilja u Iranu.

Iranski mediji prenijeli su da su Musavi i Karubi, u pismu Ministarstvu unutrašnjih poslova, najavili da bi služba bila održana u Teheranu u četvrtak 30. jula kada će se navršiti 40 dana od najtragičnijeg dana demonstracija. U pismu se takođe navodi da nisu predviđeni nikakvi govori, i da će svi prisutni odati počast žrtvama u tišini. Najmanje 20 ljudi poginulo je u akciji vlasti protiv demonstranata posle spornih izbora 12. juna.

Širom sveta juče su održani protesti protiv kršenja ljudskih prava u Iranu, na kojima je zatraženo oslobađanje svih privedenih u iranskim postizbornim demonstracijama.

Iranski mediji u međuvremenu prenose da je predsednik Irana Mahmud Ahmadinedžad smenio ministre kulture, informisanja, rada i zdravlja, nekoliko dana pre kraja mandata te vlade.

Vladini zvaničnici su međutim demantovali te navode, ističući da je smenjen samo ministar informisanja Golamhosein Moseni Edžeje, ne navodeći međutim razlog za njegovu smenu. Mediji navode da je Edžeje smenjen zato što je kritikovao kandidaturu Esfandjara Rahima Mašaja za prvog potpredsednika vlade.

XS
SM
MD
LG