Linkovi

Opada trgovina poslovnim prostorom


Trgovina poslovnim prostorom još uvek trpi posledice ekonomske recesije. Kancelarije su prazne, a mnogi vlasnici ne dobijaju dovoljan prihod od zakupnine da bi otplatili kredite. Mnogi vlasnici takođe imaju problema da pronađu banke koje bi refinansirale njihove hipoteke. Finansijski analitičari kažu da bi situacija mogla da bude još gora i da se neće popraviti u narednih tri do pet godina.

Toni Atmar je došao u Sjedinjene Države preko Avganistana i Nemačke da ostvari američki san i bude vlasnik sopstvenog biznisa. Ali, ekonomija je uništila taj san.

"U ovom trenutku situacija ne izgleda dobro", žali se Atmar koga su loši uslovi poslovanja naterali da zatvori sve svoje četiri radnje koje su prodavale opremu za mobilne telefone.

"Ljudi više nemaju novca. Teško im je da izbalansiraju svoj život, i to negativno utiče na sve", priča Toni.

To negativno utiče i na tržni centar "Lendmark" gde Atmar iznajmljuje poslovni prostor. Kompanija "Dženeral Grout Popertiz" je vlasnik šoping mola i jedan je od najvećih vlasnika takvih tržnih centara u Sjedinjenim Državama. U aprilu, ta kompanija je podnela zahtev za zaštitu od bankrotstva.

Sve veći broj vlasnika poslovnog prostora suočava se sa sličnim problemima. Njihove kancelarije su prazne, a takođe nisu u mogućnosti da refinanisraju svoje hipoteke zbog strožijih ograničenja za pozajmljivanje.

"Vreme za poslovni prostor ističe. Ukupni hipotekarni dug za poslovni prostor koji pristiže za otplatu ove godine procenjuje se na 400 milijardi dolara, a sledeće godine radi se o još 300 milijardi", kaže kongresmenka Karolin Maloni, koja je predsedavala pretresom o krizi poslovnog prostora.

Prema rečima analitičara Ričarda Parkusa iz Dojče Banke, više od 65 odsto kredita koji pristižu za otplatu možda neće biti kvalifikovani za refinansiranje zbog strožijih propisa.

"Verovatno smo već svedoci ili ćemo biti svedoci ogromnog porasta broja neotplaćenih hipoteka", ističe Parkus.

Kada vlasnici poslovnog prostora prestanu da otplaćuju svoje hipoteke, to će se odraziti i na lokalne zajednice, kaže Džefri Dibor, menadžer industrijske grupe "Okrugli Sto za Nekretnine".

"Ukoliko propadne poslovni prostor, takođe će propasti i lokalni budžeti, poslovi, a zatim i penzije", upozorava Dibor.

Analitičar Sendi Pol kaže da mnoge lokalne vlade zavise od od poreza na poslovni prostor kao izvora prihoda.

"Ovo je važan deo postojeće poreske osnove, jer kada se počne sa izgradnjom, lokalne zajednice moraju da budu veoma mudre i da pokušaju da iznude koncesije od graditelja da bi finansirale škole, puteve i javni prevoz", smatra Pol.

Kada vlasnici poslovnog prostora ne mogu da otplate svoje hipoteke, vlasti imaju manje novca u budžetima za javne i hitne usluge. Stručnjaci za tržište nekretnina traže od vlade da stimuliše investicije iz privatnog sektora da bi banke mogle ponovo da pozajmljuju novac. Analitičari upozoravaju da bi, ukoliko vlasnici ne budu u mogućnosti da refinansiraju svoje hipoteke, situacija mogla da se dodatno pogorša.

"Doći će do gubitka vlasništva nad poslovnim prostorom kao što je bio slučaj i sa stambenim prostorom", zaključuje Sendi Pol.

Eksperti smatraju da će biti potrebno najmanje tri godine pre nego što se situacija na tržištu poslovnog prostora poboljša.

XS
SM
MD
LG