Linkovi

Bruton: EU uz SAD u borbi protiv al-Kaide


U drugom delu razgovora za Glas Amerike, ambasador Evropske Unije u Sjedinjenim Državama Džon Bruton osvrnuo se na glavna međunarodna pitanja u odnosima transatlantskih partnera.

Ambasador Bruton je prvo prokomentarisao problem iranskog nuklearnog programa, za koji zapadni saveznici tvrde da je namenjen razvoju nuklearnog oružja.

"Nalazimo se u situaciji u kojoj Iran strepi zbog toga što je okružen drugim silama i sada nastoji da se afirmiše. Irancima je potrebna bezbednost. Medjutim, postavlja se pitanje koji je najbolji način da to i postignu. Nisam uveren da je nuklearna opcija najbolja, ali smatram da Iranu treba otvoriti alternativu kako bi odustao od takve strategije bezbednosti. Utoliko je važnija ponuda predsednika Obame da započne dijalog sa Iranom, koji bi omogućio razmatranje tog pitanja. Nažalost, Iranci još uvek nisu reagovali, bave se igrom odlaganja. Sada se uglavnom bave spornim predsedničkim izborima i unutrašnjim sukobima. Gubimo vreme, koje je od suštinskog značaja, jer iranski nuklearni program ide dalje. To stvara potencijalne rizike za susedne zemlje, što bi moglo da dovede do prenagljenih i štetnih akcija", kaže ambasador Bruton, koji smatra da Iran treba da napravi prvi korak.

"Smatramo da iranske vlasti treba da odgovore na ponudu predsednika Obama, jer su im ponuđene stvari koje bi zadovoljile neke od njihovih briga. Ali, važno je i da sve strane budu uzdržane. Čuje se, na primer, da bi Izrael mogao da izvrši jednostranu vojnu akciju protiv Irana. Situacija bi u tom slučaju izmakla svakoj kontroli. To svakako treba sprečiti", ističe Bruton.

Na pitanje da li transatlantski partneri imaju istovetne stavove o bliskoistočnom mirovnom procesu, ambasador EU u Vašingtontu kaže, "razlike su male. Očigledno je da bi Evropljani voleli ukidanje blokade Gaze na humanitarnoj osnovi. Smatramo da se narod u Gazi ne može kolektivno kazniti za akcije nekolicine ljudi. Stanovnici Gaze nemaju gde drugde da žive, niti su lično odgovorni za te akcije. Mi smo tu našu zabrinutost preneli američkoj strani. Takođe smo predočili da je potrebno ubrzano uspostavljanje palestinske države i hitno sprečavanje poteza koji stoje na tom putu".

Ambasador Bruton ukazuje da američki Kongres često pruža jednostranu podršku politici Izraela prema Palestincima, što nije uvek u skladu sa ciljevima Bele kuće. Međutim, on smatra da sve zavisi od predsednika Obame.

"Verujem da se to može postići ukoliko predsednik bude čvrsto predvodio i objasnio da uspostavljanje dve države pruža veću zaštitu Izraelu nego što je danas ima - kao i bezbednu domovinu jevrejskom narodu i to uz saglasnost njenog palestinskog suseda. Verujem da bi predsednik Obama tada dobio podršku i Predstavničkog doma i Senata za preduzimanje koraka koji će pomoći Palestincima da uspostave palestinsku državu. Ne može se očekivati od Palestinaca da daju Izraelu bezbednosne garancije bez sopstvene vlasti kojoj će takođe biti omogućeno da funkcioniše bez sektaških smetnji, ali i mešanja Izraela," priča Bruton i dodaje komentar o misiji NATO-a u Avganistanu.

"Evropa je spremna da sarađuje sa Sjedinjenim Državama u Avganistanu u borbi protiv al Kaide. Treba podsetiti da su teroristički napadi 11. septembra 2001. bili razlog intervencije u Avganistanu. Zapad nije krenuo u Avganistan da bi uređivao unutrašnje prilike te zemlje niti da bi naređivao Avganistancima kako da upravljaju svojom zemljom ili utvrdjivao ko treba da bude na vlasti. Tamo smo isključivo u funkciji da sprečimo da Avganistan postane baza iz koje se vrše napadi na ostatak sveta. Sve dok se toga držimo i ograničimo se na akcije u tom cilju, mislim da neće biti nikakve kontroverze između Evrope i Amerike", zaključuje Džon Bruton.

Ambasador Bruton dodaje da je evropska javnost spremna da podrži svoje vlade u tim naporima, ali da bi podrška lako mogla da nestane ukoliko misija NATO-a počne da upliće u frakcijske borbe unutar Avganistana.

XS
SM
MD
LG