Linkovi

Jevrejska zajednica šokirana hapšenjima zbog korupcije


Hapšenje više od 40 istaknutih političara i jevrejskih lidera u Njujorku i državi Nju Džerzi zbog korupcije i pranja novca, šokiralo je ovdašnju tesno povezanu jevrejsku zajednicu poreklom iz Sirije.

Federalni istražitelji u Nju Džerziju saopštili su u četvrtak da je uhapšeno više od 40 osoba - uključujući javne zvaničnike u toj državi - optuženih za korupciju. Privedene osobe se takođe terete za pranje novca, trgovinu švercovanom robom i prodaju ljudskih organa na crnom tržištu. Pored tri gradonačelnika, uhapšeno je pet uticajnih rabina iz Nju Džerzija i Bruklina u Njujorku. Vršilac dužnosti federalnog tužioca, Ralf Mara, opisao je mrežu za pranje novca.

"Koristili su navodne dobrotvorne organizacije, osnovane za dobra dela, za pranje miliona dolara ilegalnog novca. Mreža međunarodnog obima, povezivala je grad Dil u Nju Džerziju, Bruklin u Njujorku, Izrael i Švajcarsku", objašnjava Mara.

Rabini su optuženi da su preko bankarskih računa jevrejskih dobrotvornih organizacija oprali oko tri miliona dolara stečenih ilegalnim aktivnostima. Federalni biro za istraživanje (FBI), navodi da su rabini uzimali 10 odsto za sebe.

Hapšenje rabina, pripadnika tesno povezanih bogatih sefardskih zajednica u južnom Nju Džerziju i Bruklinu, bacilo je svetlo na tu inače mirnu grupaciju. Jedan od uhapšenih rabina Saul Kasin, smatra se vodećim sveštenikom sefardske zajednice u Americi, koja se sastoji od porodica koje su stigle većinom sa Bliskog istoka, naročito iz Sirije, posle stvaranja države Izrael 1948. Rabin Kasin koji vodi najveću sefardsku sinagogu u Americi, Šaare Cion u Bruklinu, piše knjige o jevrejskom pravu.

Članovi te zajednice izrazili su šok i nevericu u optužbe protiv rabina Kasina. Mnogi se ustežu da govore javno. Ezra Kasin, jedan od pripadnika Šaar Ciona, izjavio je novinarima da ne veruje u istinitost optužbi.

"On je veoma časna osoba. Ne mogu da verujem, niti verujem u bilo šta što kažu. Sve su to izmišljotine", kaže Kasin.

Zvanični izvori navode da je jedan svedok koji sarađuje sa FBI-om, pomogao agentima da prikupe dokaze. Prema medijskim izveštajima, ta osoba je uhapšena 2006, zbog bankarskih malverzacija. Agent FBI-a, Vejsan Dan kaže da je cilj istrage uklanjanje korupcije u Nju Džerziju, u načelu.

"Ovaj slučaj nema nikakve veze sa politikom, a pogotovo se ne radi o veri. Reč je o kriminalu, korupciji, aroganciji. Reč je o šokantnoj izdaji poverenja javnosti", priča agent Dan.

Prema navodima FBI-ja, dvogodišnja akcija je deo šire istrage političke korupcije i pranja novca pokrenute pre punih deset godina.

XS
SM
MD
LG