Linkovi

Nepravilnosti na izborima u Iračkom Kurdistanu


Milioni Kurda na severu Iraka su dobili više vremena za glasanje na važnim regionalnim predsedničkim i parlamentarnim izborima, pošto su zapaženi problemi na biračkim mestima u celom regionu.

Izborna komisija je saopštila da pojedini glasači u autonomnom kurdskom regionu nisu mogli da nađu svoja imena na biračkim spiskovima, tako da je glasanje produženo za jedan sat.

Izbori se održavaju u vreme sporenja autonomnog regiona sa Bagdadom oko teritorije i nafte. Međutim, na konferenciji za novinare u Irbilu, regionalni premijer Nečirvan Barzani je obećao da će sesti za sto sa zvaničnicima iz Bagdada i rešiti spor putem pregovora.

U tri autonomne pokrajine na severu zemlje – Irbilu, Dahuku i Sulejmaniji – pravo glasa ima oko dva i po miliona ljudi, a glasački listići će po završetku izbora biti prebrojani u Bagdadu.

Posmatrači očekuju da sadašnji predsednik Masud Barzani ponovo pobedi, a da njegova Kurdska demokratska partija i Patriotska unija Kurdistana iračkog predsednika Džalala Talabanija, osvoje većinu od 111 mesta u parlamentu. Deset mesta je unapred rezervisano za dve kurdistanske manjine – hrišćane i Turkmene.

XS
SM
MD
LG