Linkovi

Majkrosoft ublažava restrikcije prema tuđim internet pretraživačima


Najveća svetska kompanija za proizvodnju kompjuterskih programa, Majkrosoft, sklopila je sporazum sa regulatornim telima u Evropi koji bi mogao da pruži veći izbor potrošačima.

Funkcioneri Evropske unije saopštili su u petak da je američki gigant pristao da dozvoli potrošačima koji kupuju njegov operativni sistem Vindous, da sami izaberu koji program žele da koriste za pretraživanje, čitanje i slanje fajlova na internetu.

Operativni sistem Vindous je najrasprostranjeniji u svetu, a korisnicima kompjutera služi za lakše snalaženje u radu sa njima. Ali kritičari, uključujući evropska regulativna tela, optužuju Majkrosoft da primorava potrošače da koriste njegov pretraživač "Internet eksplorer" istovremeno potiskujući druge kompanije, odnosno njihove pretraživače, sa tržišta.

Evropski kreatori propisa takođe su saopštili da će Majkrosoft predati neke informacije svojim manjim rivalima kako bi neki njihovi programi radili efikasnije u operativnom sistemu Vindous.

Poslednjih nekoliko godina kompanija Majkrosoft je kažnjena sa više od dve milijarde dolara zbog svoje nepravedne poslovne politike.

XS
SM
MD
LG