Linkovi

Obama vrši pritisak na Kongres u vezi sa reformom zdravstva


Dok američki Kongres debatuje o različitim verzijama plana za reformu zdravstvenog osiguranja, predsednik Barak Obama nastoji da objasni taj plan javnosti. U jednoj bolnici u Klivlendu sastao se sa građanima i odgovarao na njihova pitanja.

Dan ranije, Obama je govorio o tom planu na konferenciji za novinare, koju je prenosilo nekoliko nacionalnih televizijskih kanala, dok je juče izneo svoj plan za reformu pred obične građane.

Susret sa građanima u Ohaju održao je u jeku debate u Kongresu o tome kako da se zdravstvenim osiguranjem obuhvate svi u Americi. Projektovana cena je: bilion dolara.

"Neću je potpisati ako ta reforma bude za samo deset centi uvećala naš deficit u narednoj deceniji, i to ozbiljno mislim," rekao je Obama.

Predsednik se zalaže za plan koji bi sprečio osiguravajuće kompanije da ukidaju osiguranja, uz istovremeno ograničenje dažbina za osiguranike.

Verzije u Senatu i Predstavničkom domu predviđaju da većina firmi plaća osiguranje zaposlenima. Svi Amerikanci morali bi da uzmu osiguranje, uz olakšice za siromašne.

Andžela Kegler Mekdauel, koja je preživela rak, kaže da zbog toga niko sada neće da je osigura.

"Suviše sam rizična," kaže ona. "Bez obzira koliko bih mogla da plaćam, u sadašnjem sistemu ne mogu da se osiguram."

Barak Obama je pokušao da uveri prisutne da to više neće biti tako, ako se usvoji predloženi plan.

"Nećete morati da brinete zbog ranijeg oboljenja, jer nikome više u Americi neće biti uskraćeno osiguranje zbor ranijeg oboljenja ili povrede," rekao je Obama.

Tokom konferencije za novinare, u sredu, Obama je objasnio odakle bi došao novac za opšte osiguranje. Dve trećine sredstava došle bi državnog novca koji se već troši na zdravstvo, a ostatak bi plaćali najbogatiji Amerikanci.

"Usvojićemo reformu koja će smanjiti troškove, osigurati izbor lekara i pružiti zaštitu na koju će svaki Amerikanac moći da računa," rekao je Obama.

Republikanci, kao lider manjine u Predstavničkom domu, Džon Bejnor, protive se tome.

"To nije ono što Amerikanci žele. Verujemo da je vreme da se ovaj plan odbaci," kaže Bejnor.

Karen Kerigan, iz Saveta malih preduzeća i preduzetnika, takođe kaže da će, ako plan bude usvojen, firme možda morati da otpuštaju ili da se potpuno zatvore.

"Poslednja stvar koji im sada treba je da im Vašington nameće nove dažbine," kaže Karen.

Republikanski kongresmen Erik Kantor rekao je da će Kongresu biti potrebno više vremena za usaglašavanje predloga.

"Raditi brzopleto nije mudro i nije prihvatljivo za porodice širom zemlje," rekao je on.

Međutim, predsednik Obama veruje da je važno postaviti rok.

"Ako ne postoji rok, u Vašingtonu se ništa neće dogoditi," rekao je on.

Obama je tražio od Kongresa da se dogovori o novom zakonu pre kraja avgusta, ali je poslednjih dana ublažio taj zahtev..

"To je okej. Neka samo nastave da rade i hoću da završe do kraja godine. Hoću da završe do jeseni," rekao je Obama.

Demokratski senatori i kongresmeni planiraju da se dogovore oko konačne verzije predloga za reformu zdravstvenog osiguranja do oktobra, kako bi predsednik mogao da je potpisom pretvori u zakon.

XS
SM
MD
LG