Linkovi

SZO: Svinjski grip se proširio na gotovo sve zemlje sveta


Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da se virus svinjskog gripa H1N1 proširio na gotovo sve zemlje sveta i da je od pojave u aprilu od njega umrlo oko 800 osoba.

Portparol Svetske zdravstvene organizacije, Gregori Hartl, saopštio je da je jedan od njenih prioriteta da snabde zemlje u razvoju vakcinama protiv gripa. Prve količine, kako je rekao, biće spremne pre početka zimske sezone u severnoj hemisferi. Portparol je saopštio da je u svetu bilo 130 hiljada laboratorijski potvrđenih slučajeva svinjskog gripa pre nego što je Svetska zdravstvena organizacija prošle nedelje prestala da ih registruje, a da se taj broj do danas povećao na stotine hiljada. Kada vakcina bude dostupna, nekoliko farmaceutskih kompanija je nagovestilo da je zemljama u razvoju neće davati besplatno, ali da će razmotriti mogućnost da tim zemljama ponudi vakcinu po nižoj ceni.

Broj novih slučajeva gripa se prošle nedelje naglo povećao u Britaniji, gde je broj obolelih dostigao stotinu hiljada, što je dvostruko više nego prerthodne nedelje. Vlada uspostavlja nacionalnu službu koja će se baviti povećanim brojem obolelih i koja će donekle smanjiti pritisak na lekare. Britanski premijer Gordon Braun je saopštio da će zainteresovani preko telefona ili interneta moći da se raspituju o situaciji i saznaju gde mogu da se vakcinišu, a opsluživaće ih 1500 operatora.

Nagli i iznenadni porast broja obolelih u Nemačkoj primorao je i tamošnje poslovne kompanije da preduzmu akciju. U sedištu "Dojče telekoma" su postavljene mašine za dezinfekciju koje svi zaposleni mogu da koriste. Takođe se preduzimaju mere za informisanje zaposlenih - preko internet sajtova, brošura i plakata i "vrućih" medicinskih telefonskih linija. U celoj zemlji, dnevno se regustruju stotine novih slučajeva, a ukupan broj obolelih je dostigao cifru od 2800.

XS
SM
MD
LG