Linkovi

Srbija očekuje veliki pandemijski talas svinjskog gripa


Srbija će, prema procenama Radne grupe za praćenje pandemije gripa, na jesen imati dramatično veliki broj obolelih od nove vrste gripa A-H1N1 - čak dva do dva i po miliona. Ipak, ministar zdravlja poručuje da je situacija pod kontrolom, da Srbija ima dovoljno smeštajnih kapaciteta za prijem obolelih i da se vode pregovori o kupovini vakcije.

U Srbiji je do sada zabeleženo 109 slučajeva novog gripa A-H1N1, poznatijeg i kao svinjski grip, a najviše zaraženih otkriveno je na muzičkom festivalu Egzit. Međutim, jesen će doneti dramatičan porast obolelih. Po procenama radne grupe za praćenje pandemije gripa očekuje se da će za dva do tri meseca oboleti dva do dva i po miliona građana Srbije. Ipak, kako kaže epidemiolog Predrag Kon, u najvećem broju sluča-jeva klinička slika obolelih biće blaga:

"Između 100 i 200 hiljada imaće umereno teško oboljenje i tražiće hospitalizaciju. S druge strane, biće 20 do 25 hiljada osoba kojima će biti apsolutno neophodna hospitalizacija po procenama koje sada postoje i koje su potpuno adekvatne sadašnjoj situaciji sa sadašnjim karakteristikama virusa."

Uprkos ovako lošim procenama, ministar zdravlja Tomica Milosavljević poručuje da nema razloga za paniku – jer Srbija raspolaže sa dovoljno smeštajnih kapaciteta za obolele, a u toku su i pregovori o kupovini vakcine za prvu prioritetnu grupu u kojoj će biti deca i mladi:

"Mi smo, u razgovoru sa svim proizvođačima, a sa jednim od njih imamo preliminarni dogovor da kad počne proizvodnja vakcine za koju se dokaže da je ispravna i pouzdana i koja bude klinički proverena, da bismo onda kao zemlja kupili, za prvu prioritetnu grupu od milion i po ljudi koliko se predviđa analizama, tri miliona doza."

Novi grip se, inače, širi tri puta brže nego obični grip, a događaji i skupovi sa velikim brojem ljudi, poput Sabora u Guči, pogoduju širenju virusa. Radna grupa priprema posebne mere koje će biti primenjene u slučaju potrebe i pogoršanja situacije. Mere uključuju čak i zatvaranje obrazovnih ustanova, bioskopa i pozorišta, kao i zabrana javnih okupljanja.


XS
SM
MD
LG