Linkovi

SAD: Finansijske reforme predmet nesuglasica


Vodeći ekonomski zvaničnici Obamine administracije danas su u Kongresu svedočili o reformama koje bi trebalo sprovesti da bi se poreski obveznici zaštitili od buduće ekonomske krize.

Sekretar za finansije Timoti Gajtner je rekao da predložene reforme imaju za cilj da ojačaju tržište i obnove poverenje i odgovornost. Gajtner i predsednik Federalnih rezervi Ben Bernanki, međutim, imaju različite stavove o tome ko bi u kriznim situacijama trebalo da štiti potrošače. Bernanki se zalaže da ta odgovornost ostane u nadležnosti Centralne banke, dok Gajtner želi uspostavljanje nove agencije za zaštitu potrošača. Zakonodavci, medjutim, zaziru od davanja većih ovlašćenja federalnim rezervama dok su, istovremeno, nezadovoljni što Obamina administracija i dalje ne preduzima ništa što bi ubuduće štitilo Amerikance od obaveze da spasavaju takozvane kompanije koje su prevelike da bi im se dozvolilo da propadnu.

U medjuvremenu, gotovo pet miliona Amerikanaca koji se bore da zarade za život, dobiće određenu pomoć - u vidu povišice. Minimalna satnica u Sjedinjenim Državama od danas iznosi 7 dolara i 25 centi, u odnosu na dosadašnjih 6 dolara i 55 centi. Pojedini ekonomisti kažu da će to radnicima sa minimalnim primanjima povećati mesečnu zaradu za oko 120 dolara. Medjutim, drugi ekonomisti i poslovna udruženja upozoravaju da bi povećanje minimalne satnice moglo da nanese štetu ekonomiji. Oni ukazuju da će neke kompanije koje i inače posluju u teškim uslovima zbog recesije možda biti prinudjene da otpuste radnike.

XS
SM
MD
LG