Linkovi

Barozo čestitao Podgorici na postignutom napretku


Danas je predsjednik Evropske komisije, Manuel Barozo, u Briselu razgovarao sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem. Dva su razloga za to. Crna Gora je juče dobila Upitnik Evropske komisije koji je priprema za mišljenje EK o spremnosti zemlje da se pridruži Evropskoj Uniji, dokumentom čije izdavanje se očekuje do kraja naredne godine. I drugi razlog je zeleno svjetlo komisije da Crna Gora dobije bezvizni režim sa zemljama šengena početkom naredne godine. Za evropsku stranu je to jasan dokaz kretanja cijeog regiona u pravcu Brisela.

U Briselu se ocjenjuje da su ovi dani od posebnog značaja za Crnu Goru, ali i regionalni proces evropskih integracija. Nakon što je Podgorica krajem prošle godine podnijela aplikaciju za punopravno članstvo u EU, aprila ove godine je Vijeće ministara EU odlučilo da pozove Evropsku komisiju da sačini mišljenje o tome da li je Crna Gora spremna da se pridruži evropskoj asocijaciji država. Prethodna iskustva govore kako je za takav posao potrebno nešto više od godinu dana, tako da se konačna riječ Komisije očekuje krajem naredne godine. U međuvremenu, evropski komesar za proširenje je crnogorskoj vladi predao Upitnik sa brojnim pitanjima, a odgovori na njih bi trebali pomoći Briselu da jasnije sagleda crnogorske mogućnosti da odgovori punopravnom članstvu. Uz ovo, još je svježa vijest da je Crna Gora na listi država koje bi početkom naredne godine trebale dobiti bezvizni režim.

"Vjerujem da je zaista dobra vijest za sve stanovnike Crne Gore da je, kao što znate, EK predložila ukidanje viza sa novim biometrijskim pasošima za sve države šengena. Čestitam premijeru Đukanoviću na do sada obavljenim pripremama koje su to i omogućile. Sada je važno da se i svi preostali uslovi ispune kako bi države članice EU podržale bezvizni režim sa Crnom Gorom”, kazao je predsjednik Evropske Komije Žoze Manuel Barozo.

Crnogorski premijer je naveo ključni događaj za Crnu Goru.

A to je bila promocija koju je objavio evropski komesar za proširenje, Oli Ren, promocija dvije važne odluke EK. Prve da započne jedan veoma važan proces, važan za narednu fazu evropskog pridruživanja Crne Gore, a to je proces uručivanja Upitnika sa nešto više od dvije hiljade pitanja čiji odgovori treba da nas dovedu do, vjerujem, u bliskoj perspektivi, statusa kandidata za pridruživanje i do definisanja termina početka pregovora".

Drugi važan događaj je, naglašeno je, preporuka komisije da građani Crne Gore od prvog januara naredne godine mogu slobodno putovati prostorom šengena. To je, ocjenjuje se u Briselu, od važnosti ne samo za Crnu Goru, već i za ukupni proces približavanja zapadnog Balkana evropskoj matici.

XS
SM
MD
LG