Linkovi

Srbija zainteresovana za unapredjenje odnosa sa Turskom


Srbija je veoma zainteresovana za unapređenje odnosa sa Turskom, koja je strateški važan politički i ekonomski partner naše zemlje, poručio je danas predsednik Srbije Boris Tadić u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova ove zemlje Ahmetom Davutogluom.

Kako je saopšteno posle susreta, Tadić je naglasio da je veoma značajno što je tokom posete ministra Davutoglua potpisan Memorandum o razumevanju, kojim će biti omogućene aktivnosti turske agencije TIKA za saradnju sa srodnim zajednicama u Srbiji.

Po Tadićevoj oceni postoji veliki potencijal za intenziviranje eko-nomske saradnje i realizaciju infrastrukturnih projekata od strateškog značaja za obe zemlje – pre svega završetak Koridora 10 i izgradnja autoputa Srbija-Crna Gora preko Sandžaka.

A kako je rečeno prilikom susreta Davutoglua sa srpskim šefom diplomatije Vukom Jeremićem – uprkos neslaganjima, pre svega oko pi-tanje Kosova, postoji puna spremnost dve zemlje da zajednički rade na očuvanju mira i stabilnosti u regionu, kao i na krupnim ekonomskim projektima:

"Imamo punu političku volju da razvijemo naše ekonomske odnose i povećamo turske investicije u Srbiji, uključimo se u mnoge ekonomske projekte ovde u Srbiji, uključujući razvoj Sandžaka, koji inače vidimo kao most prijateljstva između Turske i Srbije," rekao je šef turske diplomatije.

"Mogu da kažem da će Vlada Srbije i Vlada Turske u narednom vremenu, u mesecima koji su pred nama se zajednički angažovati na realizaciji ovoga projekta – pre svega izgradnji autoputa kroz Srbiju, a i mnogih drugih projekata o kojima ćemo imati više prilike da govorimo u toku dana," izjavio je Vuke Jeremić.

Turski ministar inostranih poslova sastao se i sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem, a zvaničnici dve zemlje su se založili da nastave da rade na očuvanju stabilnosti i razvoja regiona, kao i da unaprede eko-nomsku saradnju, posebno u infrastrukturnim projektima. Davutoglu je razgovarao i sa predsednicom Skupštine Srbije Slavicom Đukić Dejanović, a sutra će zajedno s ministrom Vukom Jeremićem posetiti Sandžak.

XS
SM
MD
LG