Linkovi

SAD pozitivno ocenile reformu pravosuđa u Srbiji


Delegacija srpskog pravosuđa, na čelu sa ministarskom pravde Snežanom Malović, razgovarala je danas u Vašingtonu sa američkim sekretarom za pravosuđa Erikom Holderom i drugim zvaničnicima sekretarijata.

Glavne teme razgovora, kako je Glasu Amerike, poslije susreta kazala vd predsjednika Vrhovnog suda Srbije Nata Mesarović, bile su reforma pravosuđa u Srbiji i očekivana pomoć i podrška američke vlade i sekretarijata za pravosuđe njenom uspješnom sprovođenju.

"Konkretno pomoć je u opremi i edukaciji sudija i tužilaca Srbije u primeni novih zakona, posebno zakona o oduzimanju imovine i zakona i krivičnoj odgovornosti privrednih subjekata. Mi smo danas dobili vrlo pozitivne ocene u pogledu dosadašnjeg rada na sprovođenju reforme pravosuđa u Srbiji i podršku za dalji naš rad i za organizaciju sudova od 2010. Posebno smo bili pozdravljeni, što nam je predstavljalo veliku čast, od ministra pravde Sjedinjenih Država."

Mesarović je dodala da se razgovaralo i o organizovanju suđenja za ratne zločine u Srbiji i podršci zahtjevu Beograda pred Ujedinjenim nacijama da osuđeni pred Haškim tribunalom izdržavaju kazne u zemljama iz kojih dolaze, o čemu će, kako je navela, biti riječi tokom sjutrašnjih susreta u Državnom sekretarijatu.

XS
SM
MD
LG