Linkovi

Obama: Reforma zdravstva neophodna za obnovu ekonomije


Na konferenciji za novinare u sredu uveče, koju su prenosile američke tv mreže, predsednik Barak Obama rekao je da reforma zdravstvenog osiguranja ima centralno mesto u nastojanjima za obnovu ekonomije. Američki predsednik je ukazao da Sjedinjene Države troše više na zdrastvenu negu od bilo koje zemlje na svetu, ali da uprkos tome nacija nije zdravija pošto 47 miliona Amerikanaxca nema zdravstveno osiguranje.

Obama je upozorio da će, ukoliko reforma zdravstvene zaštite ne bude sprovedena, 14 hiljada Amerikanaca nastaviti da gubi zdravstveno osiguranje svakog dana. On je takodje naglasio da reforma zdravstvene zaštite neće povećati budžetski deficit tokom naredne decenije, pošto analize pokazuju da dve trećine troškova reforme mogu da se obezbede preraspodelom novca koji se troši nenamenski u federalnim zdravstvenim programima. Predsednik je takodje upozorio da Amerikanci koji su suočeni sa visokim izdacima zdravstvene nege ne mogu više da čekaju, dodavši da će reforma biti sprovedena ove godine u cilju smanjenja troškova, pružanja većeg broja opcija i zaštite na koju će svi Amerikanci moći da računaju.

Obama je takodje rekao da želi da finansiranje reforme zdravstva bude delom obezbedjeno izmenom poreskih propisa za najbogatije Amerikance, pomenuvši pri tom predlog o kome se vodi rasprava u Predstavničkom domu. Prema tom predlogu, sredstva za reformu zdravstva bi se delom obezbedila povećanjem poreza za porodice čiji ukupni godišnji prihod iznosi preko milion dolara. Obama je pri tom naglasio da neće dozvoliiti da troškove reforme zdravstevne zaštite snose Amerikanci sa prosečnim primanjima.

XS
SM
MD
LG