Linkovi

Stiven Rep kandidat za ambasadora za ratne zločine


U senatskom Odboru za spoljnopolitičke odnose danas je održan pretres za potvrđivanje nominacije Stivena Repa za novog američkog ambasadora za ratne zločine. Obraćajući se članovima odbora, Rep je kazao je da bi Sjedinjene Države trebalo da osiguraju da tribunali za bivšu Jugoslaviju i Ruandu uspješno okončaju svoj posao i da se preostali bjegunci privedu pravdi.

“Više od jednog vijeka, Sjedinjene Države predvodile su napore za zaštitu civila i utvrđivanje odgovrnosti za počinjene zločine. Ukoliko moja nominacija bude potvrđena, uradiću sve što je u mojoj moći kako bih osigurao da i dalje budemo lideri kada je riječ o međunarodnoj pravdi."

Kandidat za novog američkog ambasadora za ratne zločine, dugogodišnji pravnik, Stiven Rep, bio je advokat tužilaštva u Međunarodnom krivičnom tribunalu za Ruandu, a od januara 2007. i glavni tužilac u sudskom procesu koji se u Specijalnom suda za Sijera Leone vodi protiv bivšeg liberijskog predsjednika Čarlsa Tejlora. Obraćajući se članovima senatskog Odbora za spoljnopolitičke odnose, Rep je podsjetio da je kancelarija za ratne zločine, od osnivanja tokom drugog mandata predsjednika Bila Klintona, podržavala istrage okrutnih zločina i krivično gonjenjenje počinilaca u međunarodnim, specijalnim i domaćim sudovima širom svijeta, ali i da se bavila tekućim krizama. Takođe je naglasio da su međunarodni sudovi, pred kojima se sudilo i šefovima država i vlada, pružili važne pravne smjernice, koje će biti od koristi i novim međunarodnim insitucijama i nacionalnim pravnim sistemima.

Da bi se očuvala ta zaostavština, moramo da osiguramo da tribunali za bivšu Jugoslaviju i Ruandu uspješno okončaju svoj rad, što je brže moguće, i da se preostali bjegunci, optuženi pred tim tribunalima, privedu pravdi. Kada je riječ o slučajevima koje međunarodni sudovi ne mogu da procesuiraju, moramo da pomognemo da se izgrade kapaciteti za organizovanje poštenih i kredibilnih sudskih procesa u nacionalnim sistemima.”

Odgovarajući na pitanje članova odbora o uspostavljanju ravnoteže između traženja odgovornosti za počinjene zločine i diplomatskih napora za okončanje sukoba, Stiven Rep je naglasio da ponekad treba voditi računa o izboru pravog trenutka, kako bi se osigurala saradnja određene zemlje. Da bi se postigao mir, počinioce zločina je, međutim, neophodno privesti pravdi, naglasio je Rep.

“Sa diplomatskog stanovišta, mislim da treba da tražimo utvrđivanje odgovornosti, što će nas često dovoditi u tešku poziciju kada je riječ o komunikaciji sa vladama određenih zemalja. Mislim da pojedinci, čak i oni na visokim položajima, koji su optuženi za zločine na osnovu čvrstih dokaza, gube kredibilitet i moć u društvu, i onda je često moguće komunicirati sa drugim akterima i ubrzati dan postizanja mira i okončanja zločina.”


XS
SM
MD
LG