Linkovi

Bajden donosi poruku podrške Gruziji


Američki potpredsednik Džo Bajden doputovao je u gruzijsku prestonicu Tbilisi u okviru misije tokom koje je nastojao da uveri lidere Ukrajine i Gruzije da imaju podršku SAD za svoje demokratske aspiracije.

Tokom naredna dva dana Bajden će razgovarati sa gruzijskim predsednikom Mihailom Sakašvilijem i opozicionim liderima koji su više od tri meseca skoro svaki dan organizovali demonstracije protiv Sakašvilija u Tbilisiju. Bajden je prvi visoki zvaničnik Sjedinjenih Država koji posećuje Gruiziju posle upada ruskih trupa u tu zemlju, a avgustu prošle godine.

Pre nego što je napustio Ukrajinu, Bajden je na skupu koji je okupio biznismene, političare i studente rekao da će Amerika i dalje podržavati tu zemlju, kako se izrazio, „na putu ka slobodi i prosperitetu“. On je takođe podržao ambiciju Ukrajine da postane član NATO-a i pozvao lidere u Kijevu da pronađu kompromis oko niza pitanja koja su podelila vladajuće strukture. On je dodao da Ukrajina treba da bude ekonomičnija u trošenju energije.

XS
SM
MD
LG