Linkovi

Srbija i Makedonija potpisale sporazum o ekonomskoj saradnji


Predsednici vlada Srbije i Makedonije Mirko Cvetković i Nikola Gruevski, potpisali su danas u Beogradu sporazum o ekonomskoj saradnji dve zemlje, a potpisan je i sporazum o kulturnoj saradnji.

Oni su na Poslovnom forumu Makedonije i Srbije rekli da je od ključnog značaja za dve zemlje unapređenje međusobne ekonomske saradnje i trgovinske razmene. Cvetković je rekao da je spoljnotrgovinska razmena Srbije i Makedonije u 2008. godini iznosila oko 900 miliona dolara, pri čemu je Srbija imala suficit od 100 miliona dolara.

Makedonski premijer rekao je da je Srbija najznačajniji spoljnotrgovinski partner Makedonije. Prema njegovim rečima, saradnja srpskih i makedonskih kompanija je dobra, ali bi trebalo da bude još bolja, jer su firme i proizvodi iz Makedonije traženi na srpskom tržištu.

"Za intenzivniju saradnju i povećanje ekonomskog rasta dve zemlje potrebna je regionalna saradnja, saradnja vlada Srbije i Makedonije, privrednih komora i kompanija", rekao je Gruevski.

Na Poslovnom forumu održanom u Privrednoj komori Srbije, učestvovali su predstavnici više od 60 makedonskih firmi zainteresovanih za ekonomsku saradnju sa Srbijom.

XS
SM
MD
LG