Linkovi

Oli Ren razgovarao sa srpskim zvaničnicima


Pre Podgorice, Skoplje i Sarajeva, evropski komesar za proširenje Oli Ren doputovao je u Beograd, gde je u razgovoru sa srpskim zvaničnicima poručio da je Evropska komisija privržena evropskoj perspektivi Srbije, ali da je važno da Srbija završi saradnju sa Haškim sudom i nastavi regionalnu saradnju.

Posetu regionu evropski komesar za proširenje Oli Ren započeo je danas u Beogradu, gde se sastao sa najvišim državnim zvaničnicima Srbije. Donoseći ovaj put, kako je rekao dobre vesti o najverovatnijoj viznoj liberalizaciji od januara 2010, Oli Ren je od domaćina dobio poklon – uzorak novog pasoša u kome piše da je Oli Ren srpski državljanin i da stanuje na Voždovcu.

"Vaš novi biometrijski pasoš biće ključ bezviznog putovanja u Evropu i evropske zemlje iz šengenske zone. Verujem da je ovo dobra vest za građane Srbije, a posebno za mlade generacije koje su budućnost ove zemlje. I ovo će biti evropska budućnost Srbije", poručio je Ren.

Posle susreta sa predsednikom Srbije, Oli Ren je rekao da Evropska komisija potpuno podržava evropske perspektive Srbije i učlanjenje u EU kada se uslovi za to ispune. Ren je podsetio da Brisel insistira na okončanju saradnje s Haškim tribunalom, na regionalnoj saradnji i pohvalio Srbiju na konstruktivnom pristupu kada je u pitanju raspoređivanje Euleksa na Kosovu.

Što se tiče Haga, Boris Tadić je ponovio stav da će Srbija sve uraditi da uhapsi preostala dva begunca. A, kako je rekao Tadić, Srbija ostaje privržena evropskoj integraciji i to je najvažniji strateški cilj Srbije. Tadić je izrazio je žaljenje zbog toga što u prvo vreme građani Srbije na Kosovu neće uživati povlasticu bezvisnog režima poput ostalih građana, jer srpska vlasti nemaju nadležnost delovanja u pokrajini:

"Kosovo je pod rezolucijom 1244 i nadležnost nad Kosovom od rata do danas ima međunarodna zajednica. Srpska policija i administracija nemaju nažalost mogućnosti da delaju na Kosovu i Metohiji, kao i sve ostale institucije. I u tom smislu pregovori između EU i evropskih zemalja i Srbije vođeni su sa predstavnicima institucija u Beogradu, ali nije bilo moguće voditi te razgovore i sa predstavnicima KFOR-a, UNMIK-a i EULEX-a",
rekao je Tadić.

Evropski komesar se prethodno sastao sa premijerom Srbije i nekoliko ministara i tom prilikom je konstatovano da je Srbija načinila veliki naopradak u procesu evropskih integracija. Premijer Mirko Cvetković je poručio da će Vlada Srbije učiniti sve da ispuni preostale tehničke uslove, kako bi u potpunosti bili zadovoljeni kriterijumi iz Mape puta za viznu liberalizaciju.

XS
SM
MD
LG