Linkovi

Ren uručio Upitnik Đukanoviću


Evropski komesar Oli Ren večeras je na svečanoj ceremoniji u Podgorici uručio crnogorskom premijeru Milu Đukanoviću Upitnik Evropske komisije sa 2178 pitanja. Ceremoniji uručenja prisustvovali su predstavnici Vlade, Skupštine i diplomatskog kora.

Uručivanje Upitnika EK početak je procedure odlučivanja o prihvatanju kandidature za članstvo u EU. Crnogorska vlast ranije je više puta saopštila da spremno dočekuje pitanja iz Upitnika i da bi na njih mogla odgovoriti za četiri do pet mjeseci. Nakon što dobije ispunjen Upitnik, EK će uraditi nacrt mišljenja, koji bi u drugoj polovini naredne godine razmatrale članice Evropske unije.

Evropski komesar Oli Ren istakao je da ‘’večerašnje uručivanje Upitnika Crnoj Gori predstavlja još jedan značajan korak i prekretnicu na evropskom putu Crne Gore’’. On je naglasio da je ‘’ovo jedan prirodan nastavak značajnog događaja koji se desio prošle godine u decembru kada je Crna Gora, u Jelisejskoj palati, predala aplikaciju za članstvo u EU’’. Ren smatra da je uručivanje Upitnika Crnoj Gori ‘’dokaz da i male zemlje, ukoliko rade zajedno i udruže sve snage, mogu da uspješno koračaju evropskim putem’’.

Crnogorski premijer Milo Đukanović rekao je da je ‘’sada najvažnije da ponudimo vjerodostojne odgovore na dostavljeni Upitnik’’. Đukanović smatra da će ‘’od kvaliteta tih odgovora zavisiti brizna definisanja mišljenja Evropske komsije o spremnosti Crne Gore da bude članica EU’’.

"Time će se difinisati dinamika donošenja odluke na Savjetu EU i vjerovatno i termin početka pregovora. Zato smatram da je ispravno mišljenje da je ovo najsloženiji izazov sa kojim se suočava crnogorska administracija na svom evropskom putu’’, zaključio je Đukanović.

Upitnik neće biti dostupan javnosti, kao ni odgovori na pitanja, jer je taj dokument vlasništvo EK. Odgovori na Upitnik trebalo bi da budu dostupni javnosti kada EK formira mišljenje.
Zvaničnici zemlja koje su već postale članice Evropske unije, savjetovali su Crnoj Gori da odgovori što realnije na pitanja iz Upitnika i ne obećava ono što ne može ispuniti.

XS
SM
MD
LG