Linkovi

Bernanki: Ekonomiji i dalje potrebna pomoć


Šef Federalnih rezervi Ben Bernanki rekao je da postoje znaci da američka ekonomija počinje da se stabilizuje. Bernanki je svjedočeći na Kapitol Hilu naglasio da su agresivne akcije, koje su preduzele vlade širom svijeta, vjerovatno spriječile kolaps globalnog finansijskog sistema. On je međutim upozorio da ekonomski oporavak i dalje zavisi od vladine pomoći.

Predsjednik američke Centralne banke kazao je u Kongresu da postoje znaci poboljšanja ukupne ekonomske situacije.

Ovogodišnja potrošnja je do sada bila relativno stabilna i čini se da je ublažen pad aktivnosti na stambenom tržištu.”

Bernanki je na pretresu pred Odborom za finansije Predstavničkog doma, međutim upozorio da zemlja još nije izašla iz krize.

“Nesigurnost u pogledu zaposlenja, zajedno za padom vrijednosti kuća i nedostatkom kredita, vjerovatno će ograničiti rast potrošnje.”

Šef federalnih rezervi takođe je predvidio da će centralna banka biti u mogućnosti da spriječi porast inflacije, nakon ekonomskog oporavka.

“Ukoliko ljudi misle da će biti inflacije, onda je to zabrinjavajuće. Drago mi je što se predsjedavajući, kao što je to radio do sada, iskreno bavi tim strahovanjem”, kazao je demokratski kongresmen iz Masačusetsa Barni Frenk.

Nisu međutim svi bili spremni da podrže Bernankija.

“Poreski obveznici do sada nisu dobijali mnogo za svoj novac
”, smatra republikanski kongresmen iz Alabame Spenser Bakus.

Republikanci i demokrate istovremeno zahtijevaju odgovore od Nila Barofskog, koji nadgleda TARP, program za pomoć finansijskom sektoru.

Samo tražimo transparentnost. Danas ćemo čuti da ona ne postoji”, naglasio je republikanski kongresmen iz Kalifornije Darel Isa.

Poreski obveznici sada imaju program vrijedan 700 milijardi dolara, kojim se upravlja pod filozofijom ” Ne pitaj i ne pričaj o tome”, kazao je demokratski kongresmen iz Njujorka Idolfus Tauns.

Američki mediji prenose izvode iz izvještaja u kome Barofski predviđa da bi ukupna pomoć federalne vlade mogla da dostigne nevjerovatnih 23 hiljade 700 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG