Linkovi

Doživotni zatvor za Milana, 30 godina za Sredoja Lukića


Haški tribunal osudio je Milana Lukića na doživotnu kaznu zatvora, a njegovog rođaka Sredoja Lukića na 30 godina zatvora, zbog zločina počinjenih nad muslimanima u Višegradu i okolini u periodu od 1992. do 1994. godine.

Lukići su osuđeni zbog ubistva najmanje 130 muslimana, s tim da je Milan proglašen krivim po 21 tački optužnice, a Sredoje po sedam, za dela koja se karakterišu kao zločini protiv čovečnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja. Zločine za koje su Lukići proglašeni krivim sudije su okarkaterisale kao "bezobzirno nepoštovanje ljudskih života".

U presudi koju je pročitao sudija Patrik Robinson, predsednik Tribunala, navodi se da spaljivanje živih ljudi, koje se u dva navrata dogodilo u Višegradu, a za koje se terete Milan i delimično Sredoje Lukić, predstavlja drastičan primer nečovečnosti.

Sudije su odbacile sve navode Milana Lukića da u vreme pomenutog događaja nije bio u Višegradu, nego u Beogradu. On je uhapšen u avgustu 2005. u Argentini, dok se Sredoje Lukić u septembru iste godine dobrovoljno predao Tribunalu.

XS
SM
MD
LG