Linkovi

Stara železnička pruga pretvorena u viseći park


Jedna stara železnička pruga u Njujorku ponovo je u upotrebi. Ona više ne služi za transport stoke, već svakog dana služi hiljadama ljudi za uživanje i istovremeno podstiče ekonomski napredak nekoliko njujorških četvrti.

Zove se "Visoka linija". Nekadašnja železnička pruga za transport stoke i druge hrane, renovirana je u viseću promenadu. Voz je 1980. poslednji put dopremio smrznute ćurke do Menhetna. Dok vijuga kroz nekadašnje četvrti sa klanicama u gusto naseljenom Njujorku, Visoka linija obezbeđuje mesto za razonodu. Njujorčani i turisti uživaju u atrakciji.

Zahvaljujući Visokoj liniji, ova nekadašnja tmurna četvrt izmenjena je skoro preko noći. Postala je oaza u moru betona. Više od 100 vrsta biljaka koje krase promenadu, inspirisano je divljim pejsažom koji je nastao po zatvaranju železničke linije. Svuda se gradi nešto novo. Oko promenade iznikli su novi stanovi, kancelarije, tornjevi, restorani, čak i muzej. Žitelji tog kraja su ponosni, ali i pomalo podozrivi.

„Radni svet je pod pritiskom onih koji ovde žele da žive. Visoka linija označava prošlost i industrijsku žilavost kraja, ali takođe ga oplemenjuje. Pomalo je nezgodno, ali to i pozdravljamo“, kaže Njujorčanin Johi Moč.

Posle 15-godišnjih političkih borbi i planiranja, prvi deo trase Visoke linije otvoren je konačno u maju. Vrpcu su presekli gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg i donatori, modna kreatorka Dajen von Firstenberg i njen suprug, medijski magnat Beri Diler.

„Ponosim se što pripadam ovoj četvrti, ovom gradu i ovoj zemlji. Stvari se dešavaju, snovi se ostvaruju i to je pouka za sve nas danas“, kaže Von Firstenberg.

Izgradnja prva dva dela Visoke linije koštala je 152 miliona dolara. Od toga 40 miliona dolara sakupljeno je pomoću javnih priloga. Prema mišljenju posetilaca, novac se isplatio, kao i čekanje.

XS
SM
MD
LG