Linkovi

SAD i Indija sklopile sporazume o prodaji oružja i izgradnji nuklearnih elektrana


Američki državni sekretar Hilari Klinton i indijski ministar inostranih poslova S.M. Krišna sklopili su sporazume o prodaji američkog oružja Indiji i o američkom finansiranju izgradnje nuklearnih elektrana u toj zemlji.

Državni sekretar Klinton i kineski ministar Krišna objavili su sklapanje ugovora tokom konferencije za novinare, u Nju Delhiju.

Prema jednom od sporazuma, Indija je odobrila dve lokacije na kojima će američke firme imati ekskluzivno pravo Ovaj drugi sporazum pruža američkim kompanijama ekskluzivno pravo da grade nuklearne elektrane, što potencijalno znači poslove za američke firme, vredne na milijarde dolara.

Drugi sporazum - poznat kao program za posmatranje krajnjeg korisnika - osigurava da najsavremenija vojna tehnologija prodata Indiji neće dospeti u ruke neke treće zemlje.

Ranije danas, američki državni sekretar sastala se u Nju Delhiju sa indijskim premijerom Manmohanom Singom.

Po objavljivanju sporazuma, državni sekretar Klinton izjavila je da odnosi između SAD i Indije predstavljaju dobru novinarsku vest, uprkos različitim gledištima o ključnim pitanjima.

Indijski ministar ekologije, Džairam Rameš, opisao je dve zemlje kao "globalne partnere" koji mogu da se uhvate u koštac sa najhitnijim problemima u svetu.

XS
SM
MD
LG