Linkovi

Američka ekonomija pokazuje mešovite rezultate


Glavni ekonomski savetnik američkog predsednika Baraka Obame, Lorens Samers, izjavio je da se ekonomija zemlje vratila „sa ivice ambisa“. On je danas rekao da se američka ekonomija na početku godine našla „u slobodnom padu“, ali da je predsednikova politika omogućila „znatan napredak“. Samers je upozorio da ekonomske reforme i reforma zdravstvenog sistema, koje predlaže administracija predsednika Obame, imaju kritičnu važnost za trajni oporavak ekonomije.

Istovremeno, investitori dobijaju nove pomešane signale u pogledu pravca u kojem se kreće ekonomija. U izveštaju Sekretarijata za trgovinu se navodi da se izgradnja novih kuća u junu povećala za 3,6 odsto, a da se broj molbi za građevinske dozvole za građenje novih kuća u istom mesecu povećao za 8,7 odsto – što ukazuje da građevinari počinju da stiču pouzdanje u privredni oporavak.

Samers je inače danas branio i predsednikov paket za podsticaj ekonomije u vrednosti od 787 milijardi dolara. Kritičari paketa tvrde da visoka stopa nezaposlenosti od 9,5 odsto, pokazuje da paket nije doneo rezultate. Samers je međutim objasnio da glavno povećanje broja radnih mesta i ne treba da se očekuje pre početka iduće godine.

Pomešani signali o kretanjima u američkoj privredi se odslikavaju i u jednoj od najvećih svetskih kompanija. Američka kompanija Dženeral elektrik je danas saopštila da je u protekla tri meseca ostvarila zaradu, ali da je ona upola manja od očekivane. Dženeral elektrik se bavi brojnim delatnostima, od davanja pozajmica do proizvodnje lokomotiva i televizijskog programa do energetske opreme. Imajući to na umu, pojedini analitičari smatraju da poslovanje te kompanije predstavlja dobar pokazatelj stanja celokupne ekonomije.

U međuvremenu, vodeće američke banke nastavljaju da prijavljuju porast profita. Banka Amerike, jedna od najvećih privatnih banaka u Sjedinjenim Državama, saopštila je da je u drugom tromesečju zaradila tri milijarde i 200 miliona dolara, premašujući predviđanja brojnih analitičara. Bankarski gigant Sitigrup, danas je saopštio da je u istom periodu ostvario profit od četiri milijarde i 300 miliona dolara. Džej- Pi Morgan Čejs, druga po veličini banka u Sjedinjenim Državama, juče je već saopštila da joj se profit u drugom tromesečju povećao za 36 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Istovremeno, dve vodeće tehnološke kompanije na osnovu svog poslovanja predvidjaju dalji oporavak ekonomije u drugoj polovini godine. Aj-Bi-Em, sa sedištem u SAD, saopštio je da je njegova zarada u drugom kvartalu ove godine veća za 12 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Aj-Bi-Em je ostvario uspeh uprkos padu prodaje kompjutera i softvera. Dodatnu zaradu ostvario je prodajom usluga zasnovanih na tehnologiji.

Internet pretraživač Gugl saopštio je da je njegova zarada u drugom kvartalu skočila za 19 odsto, mada direktor kompaniej Erik Šmit ocenjuje da su uslovi poslovanja i dalje nepovoljni i da Gugl ne raste sporjim tempom nego ranije.

Ekonomska kriza pogadja i mališane koji sve češće čuju od roditelja da će morati da sačekaju da bi dobili svoju željenu igračku. Vodeći svetski proizvodjkač igračaka Matel, koji zapošljava 30 hiljada radnika u 43 zemlje sveta, saopštio je da je njegova globalna prodaja opala za 26 odsto u drugom kvartalu dok je u SAD opala za 12 odsto. Kriza je pogodila i industriju video igrica, koja je u drugom kvartalu prijavila pad u prodaji opreme i softvera od 31 odsto. Analitičari ipak ocenjuju da će prodaja artikala ove industrije ostati snažna i tokom recesije pošto pruža zabavu po nižoj ceni od tradicionalnih godišnjih odmora.


XS
SM
MD
LG