Linkovi

Da li Nabuko otvara vrata EU Turskoj?


Ovih dana je EU je konačno stavila potpis na ambiciozan projekat Nabuko, naftovod i gasovod koji bi, preko Turske i Balkana, iz kaspijskog regiona snabdevao Evropu preko potrebnim energentima. Posebnu dimenziju toj priči daje činjenica da je Ankara dugo vremena uslovljavala svoj potpis na dokument napretkom u pregovorima o evropskim integracijama, dok je Brisel to uporno odbijao. Sada, se, čini se, stvari mijenjaju, pred još uvijek neizvesnom perspektivom urednog snabdijevanja energentima Unije iz i preko Rusije i Ukrajine.

Ovih dana počela je realizacija dugogodišnjeg evropskog sna - južnog puta snabdijevanja naftom i gasom, Nabuko, koji bi iz kaspijskog bazena, preko Turske, Bugarske, Rumunije, Madjarske sve do Austrije doveo Evropi prijeko potrebne energente i tako umanjio zavisnost Unije od, pokazalo se, nepouzdanih ruskih snabdijevača i ukrajinskih distributera.

Premijeri ovih država su sa Turskom, koja je u priči o Nabbuku od ključne važnosti, potpisali medjuvladin sporazum, čime su se i formalno otvorila vrata za realizaciju projekta.

Danas je zaista važan korak naprijed, ne samo za evropsku sigurnost u snabdijevanju energentima, već veoma važan za razvoj odnosa Evropske unije i Turske I dalje pošto preko Turske, razvijamo naše odnose i sa Centarlnom Azijom i Bliskim Istokom,” naglasio je predsednik Evropske komisije, Žoze Manuel Barozo.

Da bi se oslobodili ozbiljne zavisnoti od ruskih energenata, Evropljani su rado krenuli u posao, gdje su im svoje zalihe gasa obećali i Sirija, Egipat i Irak. Medjutim, cijela priča o Nabuku, dugom preko 3 hiljade kilometara i vrijednom oko 8 milijardi eura, isprepliće se sa pričom o turskoj kandidaturi za članstvo u EU. Uz stalno protivljenje Francuske i sumnje Njemačke, Ankara je uspjela da do sada otvori 11-to od kupno 35 poglavlja pregovora sa Briselom, koji traju već četri godine. Turska je zvanično kandidat od 1999. godine i, pored protivljenja nekih od evropskih članica njenom članstvu, ni sama nije učinila sve što se od nje tražilo - prije svega, prigovara joj se slab učinak u ljudskim slobodama, i još konkretnije, zabrana ulaska u turske luke brodova pod kiparskom zastavom.

Sada se, medjutim, stvari nešto pomjeraju pod pritiskom potrebe za energetskom nezavisnošću od Rusije. Unija je, sasvim izvjesno, ponudila Turskoj neke od uvjeta koji su Ankaru, uvijek voljnu da gradi Nabuko, ali željnu i bližih veza sa Briselom, naveli da potpiše medjuvladin sporazum.

“Kao što znate, o Nabuku pričamo već dugi niz godina. Sada smo poduzeli prvi i najvažniji korak kako bi smo uspostavili pravnu strukturu projekta, ovim sporazumom koji su potpisale naše vlade,” istakao je tim povodom turski premijer, Redžep Tajip Erdogan.

XS
SM
MD
LG