Linkovi

Obama pozvao američke crnce da se "suoče sa izazovima"


Američki predsednik Barak Obama pozvao je Amerikance afričkog porekla da uzmu sudbinu u svoje ruke i nastoje da poboljšaju Ameriku, primetivši istovremeno da rasna diskriminacija u njoj još nije iskorenjena.

Kasno sinoć, prvi crni predsednik Sjedinjenih Država održao je emotivan govor na skupu Nacionalnog udruženja za unapređenje američkih crnaca, povodom stote godišnjice te organizacije.

Predsednik je odao priznanje onima koji su učestvovali u američkom pokretu za građanska prava i borili se protiv ukorenjene mržnje prema crncima. On je istakao velika dostignuća i izvanredan napredak ostvaren u prošlom veku, ali je priznao da "još uvek ima previše prepreka."

Obama je rekao da on ne bi mogao da postane predsednik da mnogi obični Amerikanci nisu radili u prilog i demonstrirali za promenu zakona zasnovanih na predrasudama.

Predsednik Obama je rekao da je potrebno nastaviti sa reformom obrazovnog sistema i zadravstvene zaštite i uvođenjem jednakih uslova za zapošljavanje. On je pozvao pripadnike omladine da postanu produktivni članovi društva, da se potrude da postignu bolje rezultate u školama i da teže ka boljem životu, rekavši im da je sudbina u njihovim rukama. Obama je dodao da su za poboljšanje američkog obrazovnog sistema potrebni i novac i reforme, i pozvao roditelje da se aktivnije zainteresuju za obrazovanje svoje dece i za dobrobit svojih zajednica.

Nacionalno udruženje za unapređenje američkih crnaca je najstarija organizacija za unapređenje građanskih prava u SAD. Osnovana je 1909. godine, kao reakcija na nasilje prema crncima, koji su tada živeli pod diskriminacijom i često bili mete napada razularenih bandi. Njen osnovni cilj je osiguravanje političke, obrazovne, društvene i ekonomske jednakosti za pripadnike manjina u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG