Linkovi

U bombaškim napadima na hotele u Džakarti poginulo najmanje 8 ljudi


Najmanje osmoro ljudi poginulo je, a oko 50 je povredjeno, u gotovo istovremenim eksplozijama u dva luksuzna hotela u indonežanskoj prestonici Džakarti.

Ministar bezbednosti Indonezije, Vaidodo Adi Susipto, saopštio je da je u eksplozijama, koje su se dogodile u razmaku od nekoliko minuta, u hotelima Ric-Karlton i Mariot, upotrebljen eksploziv velike razorne moći. Među poginulima su Amerikanci, Australijanci i jedan Novozelanđanin.

Vlasti su saopštile da su eksplozivne naprave aktivirane kraj restorana u hotelu Ric-Karlton i u suterenu hotela Mariot. Prozori restorana Ric-Karlton su porazbijani i staklo je rastuto svuda po ulici.

Nešto kasnije, u hotelu Mariot pronađena je još jedna neeksplodirana bomba. Šef policije u Džakarti, Vahjono, rekao je da su napadači odseli u hotelu kao gosti.


Iako odgovorni za eksplozije još nisu identifikovani, indonežanski predsednik Susilo Bambang Judhojono je rekao da se radi o terorizmu. Predsednik je naglasio da bez obzira na naciju ili veru, terorizam nema opravdanje, kakvi god bili motivi ili razlozi.

Ovo je prvi teroristički napad u Indoneziji posle četiri godine, a drugi put da je meta bio Hotel „Meriot“. Za prethodni napad 2003, okrivljena je islamistička teroristička organizacija Džema Islamija. Predsednik Judhojono, koji je prošle nedelje ponovo izabran, takođe je rekao da su nadležni iz službe bezbednosti primili podatke o zaveri da se poremete izbori i spreči njegova inauguracija. On je je rekao da su pravljeni planovi da se zauzme sedište izborne komisije i pripremljena saopštenja da će u slučaju njegove pobede doći do revolucije. Predsednik međutim nije rekao koja organizacija je iza tih pretnji.

Osude bombaških napada u Džakarti stižu sa svih strana sveta. Australijski premijer Kevin Rad je rekao da su napadi varvarski čin kukavičluka.

U Beloj kući, predsednik Barak Obama je rekao da napadi u Džakarti jasno pokazuju da su ekstremisti i dalje rešeni da ubijaju nedužne muškarce, žene i decu svih vera u bilo kojoj zemlji.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija osudio je napade. Evropska unija je saopštila da je duboko šokirana napadima, dok je Organizacija islamske konferencije, sa sedištem u Saudijskoj Arabiji, nazvala napade užasavajućim i bezosećajnim činovima terorizma. U Aziji, Japan je osudio napade u Džakarti kao gnusan čin i obećao da će nastaviti da podržava rat protiv terorizma. Filipini, ovog meseca takodje pogodjeni serijom smrtonosnih eksplozija, izrazili su sličnu osudu, dok je Tajland osudio sve koji planiraju takve napade.




XS
SM
MD
LG