Linkovi

Tadić predložio Beograd za domaćina samita Pokreta nesvrstanih


U egipatskom ljetovalištu Šarm el Šeik okončan je 15. samit Pokreta nesvrstanih, obećanjem zemalja u razvoju da će uraditi više na prevazilaženju svjetske ekonomske krize. Drugog dana samita, koji je obilježio susret premijera Indije i Pakistana, učesnicima su se obratili i predsjednici Srbije i Crne Gore, Boris Tadić i Filip Vujanović.

Samit u Šarm el Šeiku okupio je više od 50 šefova država ili vlada koji su protekla dva dana rapsravljali o nizu tema, od globalne finansijske krize do bezbjednosti.

Na samitu su izražene težnje prema boljoj budućnosti i bezbjednijem i pravednijem svijetu, u kome su smanjene razlike između siromašnih i bogatih, u kome se uzimaju u obzir prioriteti zemalja u razvoju, a rasizam, esktremizam i mržnja se odbacuju”, kazao je, zatvarajući samit, egipatski predsjednik Hosni Mubarak.

Učesnicima se danas se obratio i predsjednik Srbije Boris Tadić, koji je predložio da Beograd bude domaćin samita 2011. godine, na 50. godišnjicu osnivanja Pokreta.

“Srbija bi voljela da organizuje godišnjicu Pokreta nesvrstanih zajedno sa ostalim bivšim jugoslovenskim republikama. Obilježavanjem godišnjice Pokreta u Beogradu odala bi se počast zaostavštini njegovih vizionarskih osnivača i svemu što je do sada ostvareno”.

Tadić je istakao da će Srbija, uprkos težnji da uđe u Evropsku uniju, nastaviti da podržava glavne ciljeve Pokreta. Takođe se zahvalio, kako je naveo, ogromnoj većini članica koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

“Radeći zajedno kako bi se obezbijedilo poštovanje teritorijalne cjelovitosti i suvereniteta Srbije i svih članica UN jačamo vrijednosti koje nas povezuju. To će reafirmisati temelj međunarodnog sistema zasnovan na Povelji UN, ali i potvrditi osnovne principe Pokreta nesvrstanih zemalja”.

Govoreći na plenarnoj sednici samita, crnogorski predsjednik Filip Vujanović, kako se navodi u saopštenju iz njegovog kabineta, kazao je da je Crna Gora posvećena rješavanju globalnih izazova u okviru multilateralnih foruma.

“Budući da smo jedna od nasljednica bivše Jugoslavije, još više smo obavezni na poštovanje i primjenu osnovnih principa multilateralizma, na kojima počiva Pokret nesvsrtanih zemalja”, naglasio je Vujanović.

Crnogorski predsjednik je ocijenio da je danas, više nego ikad u istoriji, neophodno ojačati međunarodnu solidarnost i u pronalaženje rješenja za probleme uključiti sve zemlje.

XS
SM
MD
LG