Linkovi

Sotomajor završila svedočenje na Kapitol Hilu


Sudija Sonja Sotomajor je danas završila svoje svedočenje na Kapitol hilu. Na pretresu o njenoj podobnosti za mesto sudije Vrhovnog suda, biće još svedoka, ali sudija Sotomajor u svakom slučaju prema opštoj oceni nije ustuknula pred pitanjima senatora.

Sudija Sotomajor se jutros vratila na Kapitol Hil na završni dan svog svedočenja pred senatskim Odborom za pravosuđe. Pretres o potvrđivanju njene kandidature se povremeno odvijao u atmosferi japanskog Kabuki teatra. U svakom slučaju, očekuje se da će kandidatura biti potvrđena bez ikakvih smetnji, s obzirom da Senat kontrolišu demokrate. Tokom trodnevnog ispitivanja, sudija Sotomajor je morala detaljno da odgovara na pitanja o svojoj prošlosti. Jutros je govorila i o nekim intimnim momentima.

Moja karijera sudije mi je pokazala da – bez obzira koliko sam postigla – moj život, sve što sam postigla, služi kao inspiracija za druge.“

Senatori iz obe stranke su bezuspešno pokušavali da saznaju njen lični stav prema brojnim pitanjima, od abortusa do kontrole oružja.

Kako gledate na činjenicu da je Vrhovni sud Sjedinjenih Država do sada imao 38 slučajeva o zabrani abortusa, u kojima je mogao da preokrene tu zabranu“, upitao je demokratski senator iz Pensilvanije Arlin Spekter.

„Istorija određenih odluka suda i način na koji je sud odlučivao u uzastopnim prilikama, treba da bude jedan od brojnih faktora koje bi sud trebalo da razmotri“, kazala je Sotomajor.

Senatska potvrda nominacije Sonje Sotomajor očekuje se početkom idućeg meseca.

XS
SM
MD
LG