Linkovi

Robinson: Srbija napredovala u saradnji sa Tribunalom


Predsednik Haškog suda Patrik Robinson izrazio je danas u Beogradu zadovoljstvo zbog toga što u Srbiji postoji pokret koji želi da poboljša odnose s Tribunalom i poručio da će učiniti sve da se takav razvoj nastavi. Robinson ostaje dva dana u Beogradu, a danas je razgovarao sa predstavnicima Vrhovnog suda Srbije i predsednikom Nacionalnog saveta za saradnju sa Hagom Rasimom Ljajićem.

Bivši član sudskog veća u procesu protiv Slobodana Miloševića, a sadašnji predsednik Haškog tibunala, sudija sa Jamajke Patrik Robinson dvodnevnu posetu Srbiji započeo je razgovorom u Vrhovnom sudu. Uz ocenu da je Srbija napravila pomak u saradnji sa Tribunalom, Robinson je rekao da od Srbije očekuje ravnopravan, partnerski odnos koji bi trebalo da se zasniva na uzajamnom poštovanju. Takođe, istakao je Robinson, sud u Hagu ne bi trebalo da bude doživljavan kao strani sud:.

"Sve tri zemlje koje sam posetio - i Hrvatska i Bosna i Srbija, iako su učestvovale u istom konfliktu, imaju svoje specifične probleme, svoje procene dobra i zla, svoj osećaj povređenosti i ponosa."

Domaćini u Vrhovnom sudu su predsednika Haškog tribunala upoznali sa reformama koje se sprovode u srpskom pravosuđu i zatražili podršku za predlog da se osuđenima u Hagu omogući da izrečene kazne služe u svojim zemljama.

"Dotakli smo vrlo važna i interesantna pitanja u vezi buduće saradnje, o čemu će Patrik Robinson razgovarati i sa drugim čelnicima naše zemlje, a pre svega o mogućnosti da haški osuđenici kazne koje su im izrečene od strane Haškog tribunala izdržavaju u nacionalnim državama", kazala je V.D. predsjednica Vrhovnog suda Nata Mesarević.

A tokom dana Robinson se sastao i sa predsednikom Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasimom Ljajićem, koji ga je informisao o naporima koje Srbija preduzima u saradnji sa Tribunalom i aktivnostima za privođenja preostale dvojice optuženih koji su u bekstvu. Bilo je reči i o inicijativi Srbije da lica osuđena pred Haškim sudom kazne izdržavaju u svojim zemljama, a Robinson je, s obzirom da je slične zahteve primio i od Slovenije i Hrvatske, poručio da je ovo pravi trenutak za otvaranje ovog pitanja.

XS
SM
MD
LG