Linkovi

Problemi na stambenom tržištu, banke prijavljuju profit


Nade u brži ekonomski oporavak u Sjedinjenim Državama su splasnule posle najnovijih vesti sa stambenog tržišta.

Podaci koje je prikupila kompanija RealtyTrack, odnosno servis koji prikuplja podatke na tržištu nekretnina, ukazuju da je oko milion i po vlasnika kuća upozoreno da je u opasnosti da izgubi svoju kuću. Navodi se da je u prvoj polovini ove godine najmanje jedno od svaka 84 domaćinstva dobilo opomenu jer nije platilo kreditnu ratu na vreme, što je novi rekord svih vremena.

Uprkos strepnjama u pogledu zdravlja američke ekonomije, druga po veličini banka u Sjedinjenim Državama ostvarila je profit. Banka JPMorgan Chase je danas saopštila da se u drugom ovogodišnjem tromesečju profit povećao na dve milijarde i 700 miliona, što je povećanje od 36 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Ta banka je prošlog meseca vratila američkoj vladi pomoć u iznosu od 25 milijardi dolara.

Američki sekretar za finansije Timoti Gajtner je, toko sastanku u Parizu sa francuskim premijerom Fransoa Fijonom i ministarkom finansija Kristin Lagard, kazao da napori američke administracije da reformiše finansijski sistem ulivaju veću sigurnost i da su kompanije sada mudrije kada preuzimaju rizik. Ipak, on je upozorio da još postoji potreba da se reformiše način na koji kompanije plaćaju svoje zaposlene. Američki sekretar za finansije završava turneju tokom koje je posetio i Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju.

XS
SM
MD
LG