Linkovi

Sotomajor treći dan pred Odborom za pravosuđe


Kao sudija Apelacionog suda, Sonja Sotomajor je navikla da postavlja pitanja. Međutim, danas je ponovo pokazala da ume i da odgovara na njih. Sudija Sotomajor je suočena sa nizom republikanskih senatora koji su sumnjičavi prema njenom pokušaju da uđe u Vrhovni sud.

Sudija Sonja Sotomajor provodi treći dan pred članovima senatskog Odbora za pravosuđe – posle jučerašnjih sedam sati ispitivanja, sudiji staroj 55 godina predstoji druga runda. Veći deo jučerašnjeg pretresa, republikanski senatori su posvetili komentarisanju njenih nekadašnjih izjava, a relativno malo vremena njenom aktuelnom radu u sudstvu. Pokušavali su da pronađu dokaze njene sudijske pristrasnosti.

Rekli ste da bi mudra Latina donela bolju odluku od muškog kolege... Da li povlačite tu izjavu“, upitao je republikanski senator iz Teksasa Džon Kornin.

Stojim iza svojih reči – one su tako glasile, ali su ih neki razumeli na način na koji nisam ni pomišljala“, odgovorila je Sonja Sotomajor.

Žestini pretresa su doprinosila pitanja o stavovima sudije Sotomajor prema vrućim temama kao što su abortus i kontrola vatrenog oružja. I poput mnogih sudija koji su prolazili kroz ovakve pretrese, ona je hitro uzvraćala.

Ukoliko se pravo na nošenje oružja ne smatra osnovnim, sva ograničenja tog prava su prema Drugom amandmanu obavezno dopuštena. Da li se slažete sa tim“, upitao je republikanski senator iz Jute Orin Heč.

Ne, jer to nije..., odnosno ne želim da iznosim svoje mišljenje o tome, jer je to otvoreno pitanje“, kazala je Sotomajor.

Senatski odbor će narednih dana saslušati i nekoliko svedoka koji će govoriti o presudama koje je njima izrekla tokom dosadašnje prakse.

XS
SM
MD
LG