Linkovi

Klinton: Ograničeno vreme za dijalog sa Iranom


Državna sekretarka Hilari Klinton kazala je da su Sjedinjene Države i dalje spremne da uspostave dijalog sa Iranom, upozorivši međutim da ta opcija neće biti beskonačno otvorena.

Klinton je, tokom govora u Savjetu za spoljnopolitičke odnose, rekla da je sada pravo vrijeme da Iran djeluje, podsjetivši da je Vašington sa velikim oduševljenjem pratio dinamiku iranskih izbora, ali da je bio užasnut nasilnim obračunom vlade sa demonstrantima koji su protestovali zbog spornog ponovnog izbora predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada. Klinton je kazala da je iranska vlada pokušala da sakrije svoje poteze hapseći strance, istjerujući novinare i ukidajući pristup tehnologiji. Riječ je o užasavajućim i neprihvatljivim potezima, ocijenila je državna sekretarka. Takođe je navela da ranije odbijanje Sjedinjenih Država da komunicira sa Iranom nije uspjelo da zaustavi nuklearne ambicije Teherana, umanji iransku podršku terorizmu i poboljša položaj Iranaca. Ona je istakla da Iran može da ima konstruktivnu ulogu u regionu, ukoliko prestane da prijeti susjedima i da podržava terorizam.

Visoka američka zvaničnica rekla je da na bezbjednost i prosperitet Sjedinjenih Država utiče niz spoljnopolitičkih pitanja, poput ratova u Avganistanu i Iraku, globalne recesije, klimatskih promjena i prijetnje ekstremizma i nuklearne proliferacije. Klinton je naglasila da spremnost Amerike da angažuje diplomatska sredstva nije znak njene slabosti, upozorivši da Sjedinjene Države neće oklijevati da brane sebe i svoje saveznike kada je to potrebno. To nije prijetnja, već obećanje američkom narodu - kazala je Klinton.

XS
SM
MD
LG