Linkovi

Da li bi euro mogao da preuzme ulogu dolara na svetskom tržištu?


Globalna ekonomska kriza nagnala je neke monetarne stručnjake na zaključak da bi američki dolar mogao da izgubi status svetske rezervne valute. Vašingtonski institut Ameriken enterprajz, organizovao je tim povodom panel diskusiju o izgledima da euro preuzme ulogu dolara na svetskom tržištu.

Dejvid Marš, predsednik Grupe London i Oksford i autor knjige „Euro: politika nove globalne valute,“ kaže da je euro od početka zamišljen kao valuta koja može da se meri sa dolarom.

„Jedan od razloga za pojavu eura bila je želja da Europa uspešno konkuriše Americi i uživa sve prednosti koje dolar ima na svetskom tržištu. Američki dolar služi, na primer, kao jedinica za obračunavanje vrednosti barela nafte, unce zlata i slično. Rezervna valuta takođe omogućuje gotovo beskamatno zaduživanje u svetu. Zemlje sa dolarskim rezervama moraju da plate transakciju kupovine američke valute, koju zatim moraju da konvertuju u svoju valutu, što takođe iziskuje transakcijske troškove. Sjednjene Države nemaju nikakve troškove i na kredite koje uzimaju u svetu plaćaju niže kamate od svih ostalih zemalja. Međutim, euro je dobrim delom ostvario te ciljeve,“ kaže Dejvid Marš.

Euro je očigledno već preuzeo dobar deo uloge dolara i znatno doprineo poboljšanju međunarodnog položaja Europske Unije, ali nije izvesno da Europljani žele da dolar izgubi status rezervne valute, kaže Marš.

„Sumnjam da Europljani zaista žele da Centralna banka Kine odjednom odluči da veliku sumu svojih rezervi, procenjenu na oko dve hiljade milijardi dolara, zameni eurima. Takav korak izazvao bi ozbiljne strukturalne poremećaje u srcu Eurozone. Uzdrmane privrede, kao što je španska, teško da bi želele jačanje eura, jer bi to značilo dalje smanjenje konkurentnosti Španije i još teže izglede za privredni oporavak u trenutku kada stopa nezaposlenosti u njoj premašuje osam odsto,“ kaže Marš.

Stjuart Mekintoš, šef istraživačkog centra Grupa 30, tvrdi da će bar u dogledno vreme odnos dolara i eura ostati isti. On tvrdi da ni Evropa niti Amerika neće skoro izaći iz sadašnjih ekonomskih teškoća.

„Ako uporedite fiskalni stimulans Nemačke, treće najveće privrede u svetu, i Amerike, vidite da su relativno istog opsega. Međutim, u Nemačkoj izostaje masovna pomoć finansijskom sektoru koju je Obamina administracija pružila američkim bankama. Dakle, nije jasno da li su sve evropske banke solventne ili nekima od njih preti kolaps. Rizik u Sjedinjenim Državama predstavlja masovni budžetski deficit, koji nosi rizik dužeg perioda niske stope rasta i visoke inflacije,“ kaže Mekintoš.

Sličnu ocenu izneo je i Luk Everert, pomoćnik direktora za Evropu, u Međunarodnom monetarnom fondu.

„U narednih pet godina verovatno neće doći do neke značajnije promene pozicije eura i dolara. Zna se da ekonomija Eurozone ima manju stopu rasta od američke privrede. No, evropska privreda ima potencijal za bolji rast. Konačan ishod zavisiće od efikasnosti preduzetih finansijskih i budžetskih mera, ali i od opšte prognoze o stabilnosti dolara i eura,“ smatra Luk Everert.

Osvrt na šire posledice globalne ekonomske krize u Americi i Evropi ponudio je Džefri Anderson, profesor ekonomije na Univerzitetu Džordžtaun.

„Iznenađujuće i donekle umirujuće je to da kriza nije podstakla širu političku i socijalnu nestabilnost ni u Evropi niti u Americi. Najnovije ankete pokazuju da je najveća briga i Evropljana i Amerikanaca nezaposlenost. Zanimljiv je takođe podatak da kriza kapitalizma nije osnažila uticaj evropskih levičarskih stranaka. Građani Evrope ne odustaju od kapitalizma, ali žele da ga više usklade sa socijalnim prioritetima evropskog društva,“ kaže Džefri Anderson.

Anderson dodaje, da zapravo malo ko u Evropi ili Americi brine o sudbini dolara ili eura.

XS
SM
MD
LG