Linkovi

Ubijena ruska aktivistkinja Natalija Estemirova


Istaknuti ruski borac za ljudska prava Natalija Estemirova, koja je istraživala otmice, mučenja i ubistva u Čečeniji, pronađena je danas mrtva, nekoliko sati nakon što je oteta u čečenskoj prijestonici Grozni. Policija je saopštila da je tijelo Estemirove, sa dvije rane od metka u predjelu glave i grudi, pronađeno u Ingušetiji koja se graniči sa Čečenijom.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, kako je saopštila njegova portparolka, izrazio je negodovanje zbog ubistva Estemirove i naredio sprovođenje istrage na visokom nivou. Šef diplomatije Švedske, koja predsjedava Evropskom unijom, saopštio je da Brisel osuđuje, kako je naveo, taj brutalni čin i pozvao vlasti da pronađu odgovorne.

Osoblje ruske organizacije za zaštitu ljudskih prava “ Memorijal”, za koju je Estemirova radila, saopštilo je da su četvorica muškaraca natjerala aktivistkinju da uđe u jedan automobil u čečenskoj prijestonici. Organizacija je saopštila da su je očevici čuli kako viče da je oteta.

Natalija Estemirova sarađivala je u Čečeniji sa ruskom novinarkom Anom Politkovskajom, koja je ubijena u Moskvi 2006 godine.

XS
SM
MD
LG