Linkovi

Federalne rezerve: Manji pad privrede, porast nezaposlenosti


Zvaničnici američke Centralne banke kažu da će se ekonomija smanjiti malo manje nego što je procenjivano. U današnjem saopštenju se predviđa smanjenje od jedan do jedan i po odsto do kraja godine, uz spori rast 2010. Takođe se ukazuje da bi nezaposlenost mogla da se poveća za još pola procenta i moguće premaši 10 odsto.

Nešto ranije, u izveštaju o inflatornim kretanjima u Sjedinjenim Državama, navodi se da je poskupljenje benzina u maju i junu uticalo na porast potrošačkih cena za 0,7 odsto. U odvojenom izveštaju navodi se da je industrijska proizvodnja u Sjedinjenim Državama pala za 0,4 odsto u junu, što je manje nego prethodnih mjeseci.

Zarade investicione firme „Goldman Saks“ i vodećih američkih banaka, koje su se pokazale većim od očekivanih, u međuvremenu su doprinele porastu berzanskih indeksa na Volstritu početkom ove nedelje. Medjutim, istovremeni porast cena na malo povećava i strahovanja od inflacije.

Analitičari su predvidjali da će „Goldman Saks“ prijaviti zaradu od dve milijarde dolara u drugom kvartalu. Medjutim, ova investiciona firma prijavila je umesto toga profit od 3,4 miljarde dolara.

Mada su investitori oduševljeno pozdravili tu vest, vladin izveštaj prema kojem su cene na malo porasle gotovo 2 odsto umanjio je optimizam na Volstritu. Finansijski istoričar i autor Čarls Gajst kaže da bi veliki profiti firme koja je prošle godine dobila 10 milijardi dolara iz vladinog paketa za spasavanje finansijskog sektora mogli da uznemire potrošače.

U vremenima poput ovih, niko ne voli preterane profite. Ali, s druge strane, Amerikanci vole novac i dive se firmama koje preuzimaju rizik da bi ostvarile profit.“

„Goldman Saks“ je medju prvima otplatio vladinu pozajmicu i takodje uskratio više od 6 milijardi dolara planiranih bonusa svojim službenicima. Gajst kaže da je „Goldman Saks“ poistigao uspeh stvarajući profit na tradicionalan način - preuzimanjem rizika i prodajom roba sa nestabilnim cenama, poput nafte.

Poreski obveznik može da stekne utisak da se stvari vraćaju u normalu, ali to sada nije slučaj - radi se o preuzimanjui rizika. Ekstremni rizik dovodi do ekstremnog profita i obrnuto. Ipak, to može da ohrabri potrošače u ovom trenutku.“

Američki sekretar za finansije Timoti Gajtner upozorio je da će za puni ekonomski oporavak biti potrebnmo izvesno vreme. Medjutim, Gajtner je ipak juče rekao poslovnim liderima u Saudijskoj Arabiji da globalna recesija pokazuje znake jenjavanja.

„Stopa pada ekonomske aktivnosti je usporena, poverenje poslovnih firmi i potrošača je u porastu, tržište nekretnina počinje da pokazuje znake stabilnosti, cena uzimanja kredita je znatno opala.“

Medjutim, uprkos poboljšanim ekonomskim prognozama, mnoge vodeće američke banke, poput „Sitigrupa“ i „Banke Amerike“ i dalje se suočavaju sa teškoćama. Predsednik Obama je nedavno upozorio da će nezaposlenost verovatno nastaviti da raste još izvesno vreme pre nego što se situacija poboljša mada je stopa nezaposlenosti u SAD u junu dostigla gotovo 10 odsto.


XS
SM
MD
LG