Linkovi

Nova nada za obolele od dijabetesa


Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da u svetu ima 180 miliona ljudi obolelih od dijabetesa i da bi taj broj u narednih 20 godina mogao da se udvostruči.

Mnogi dijabetičari moraju više puta dnevno da kontrolišu nivo šećera u krvi i uzimaju insulin kada su rezultati loši. Naučnici u Sjedinjenim Državama razvijaju jedan nov uređaj koji bi mogao da ih oslobodi tog svakodnevnog neprijatnog posla.

14-godišnja Sara Karlou stalno mora da ima na umu da boluje od dijabetesa.

"Nivo šećera u krvi proveravam i po više od 10 puta dnevno - pre doručka, ručka i večere - a moram da proveravam i kada se bavim sportom. Takođe proveravam ugljene hidrate," kaže Sara.

Merenjem ugljenih hidrata u hrani koju uzima, Sara određuje koliko treba da uzme insulina.

Ali nedavno, lekari su na njoj isprobali veštački pankreas, koji je preuzeo taj posao.

"Ako ne budem morala da se bavim šećerom u krvi svakog dana, sata i minuta, moći ću da živim život kao pre, što bi bilo sjajno," kaže Sara.

Sara je u grupi od 17 tinejdžera sa dijabetesom tipa jedan, koji su u dečijoj bolnici Jel-Nju hejven probno koristili veštački pankreas. Senzor u tom uređaju meri glikozu i automatski ubrizgava u krv potrebnu količinu insulina.

Dr. Sjuart Vejnzimer, iz pomenute bolnice, kaže da veštački pankreas ima veliki potencijal za dijabetičare.

"Potencijalno je koristan za sve obolele od dijabetesa tip jedan i dva, sodnosno vakoga kome je potreban insulin," kaže dr. Vejnzimer.

Naučnici kažu da su iz predostrožnosti lekari kontrolisali ispuštanje insulina, ali se pokazalo da veštači pankreas održava nivo insulina čitavih 16 sati. Funkcionisao je dok su pacijenti radili vežbe, za vreme obeda i tokom noćnog odmora. Naučnici sada planiraju manje kontrolisane probe na pacijentima izvan bolničkog okruženja.

XS
SM
MD
LG