Linkovi

Gasovod Nabuko mogao bi da konkuriše ruskom gasu


Ugovor koji su u ponedeljak potpisale Austrija, Bugarska, Mađarska, Rumunija i Turska, ruski mediji nazivaju udarcem za ruski projekat izgradnje gasovoda do Evrope. Prema pisanju vladinog lista, „Rosijskaja gazeta“, „stručnjaci su odavno smatrali da je gasovod Nabuko mrtvorođeni projekat, ali situacija se izmenila.“

Konstantin Simonov, direktor nezavisnog Nacionalnog fonda za energetsku bezbednost, u razgovoru za Glas Amerike kaže da Nabuko neće smanjiti evropsku zavisnost od ruskog gasa. Razlog tome, kaže on, jeste nedovoljan projktivani kapacitet gasovoda dok je proizvodnja gasa u samoj Evropi sve manja.

Simonov kaže kako se zaboravlja da će godišnji kapacitet gasovoda Nabuko 2015. godine iznositi 31 milijardu kubnih metara. Do tada, evropska proizvodnja gasa bi u odnosu na današnju mogla da opadne za 67 milijardi kubnih metara gasa. To znači, kaže on, da bi bila potrebna dva gasovoda kao što je Nabuko da bi se nadoknadio gubitak domaćih, evropskih zaliha gasa.

Uprkos tome, američki senator iz Indijane, Ričard Lugar, koji je predstavljao Sjedinjene Države na svečanosti potpisivanja u Ankari, podvukao je stanovište Vašingtona da će Nabuko biti alternativa ruskom gasu.

„U ovom slučaju, rusko učešće je na bazi konkurencije. Ono ne počiva na ekonomskom ili političkom pritisku, pretnji presecanja dovoda i slično. Ono s pojavljuje kao poslovni partner,“ kaže Lugar.

Predsednik Evropske komisije, Žoze Manuel Barozo, smatra da Nabuko vodi ka diversifikaciji energetskih izvora i udruživanju pouzdanih kupaca, snabdevača i gasovoda.

Ruski analitičari, pak, navode da bi Nabuko mogao da postane podložan sabotažama kurdskih separatista u Turskoj i primećuju da taj gasovod tek treba da dovede do ugovora o kupovini gasa. Analitičari su takođe skeptičpni u pogledu pouzdanosti ugovora sa potencijalnim snabdevačima, kao što su Egipat, Irak i Iran.

Ruski premijer Vladimir Putin je izjavio da nema ništa protiv izgradnje gasovoda Nabuko, ali je pre dva meseca upozorio da ne treba ulagati milijarde dolara pre nego što bude jasno odakle će dolaziti gas.

Nabuko će konkurisati ruskom gasovodu Južni tok, koji bi trebalo da transportuje gas iz Centralne Azije ispod Crnog mora do Evrope, zaobilazeći Ukrajinu. Rusija je ponudila izdašne ugovore potencijalnim snabdevačima u kaspijskom regionu, nastojeći da kontroliše tržište gasa. Prošlog meseca, Moskva je prihvatila da hiljadu kubnih metara azerbejdžanskog gasa plaća 350 dolara, u sklopu ugovora od ukupno 500 miliona kubnih metara, sve u cilju sprečavanja projekta Nabuko.

Međutim, turkmenistanski predsednik Gurbanguli Berdimuhamedov je izrazio spremnost da njegova zemlja snabdeva Nabuko. Pored toga, Kina je nedavno potpisala ugovor sa Turkmenistanom o isporukama 30 milijadi kubnih metara gasa godišnje.

Energetski ekspert Konstantin Simonov tvrdi da je kinesko-turkmenistanski sporazum zabrinuo rusku industriju gasa zbog gubitka ruskog monopola nad transportom energenata iz Centralne Azije. No, Simonov kaže da to ne mora da bude negativno, jer potražnja za gasom raste.

Simonov tvrdi da, čak ako Rusija bude izgubila monopol, to neće biti bolje za Evropu, jer gde će ruski gas odlaziti? Kini će otići 40 milijardi kubnih metara gasa, koje Evropa neće moći da dobije. On dodaje da bi Rusija bila ugrožena jedino ako bi Turkmenistan učetvorostručio svoju proizvodnju, što smatra da je malo verovatno.

Evropa i Rusija nastoje da diversifikuju svoje sisteme gasovoda delimično zbog nedavnog spora oko transporta kroz Ukrajinu, koji je doveo do prekida snabdevanja Zapadne Evrope u sred zime. Međutim, Natalija Milčakova, iz investicione banke Otkritja u Moskvi, kaže u intervju za Glas Amerike da ni Nabuko ni Južna trasa neće uticati na ukrajinski sistem gasovoda. Rusija trenutno transportuje 20 odsto svog gasa preko Ukrajine.

Milčakova kaže da ni Moskva ni Kijev nisu oštro reagovali na vest o Nabuku niti davali žestoke izjave posle potpisivanja sporazuma u ponedeljak.

Toj ceremoniji prisutvovali su i predstavnici Azerbejdžana, Gruzije, Nemačke i Bliskog istoka. Inače, Nabuko je dobio naziv prema istoimenoj operi italijanskog kompozitora Đuzepa Verdija, koja se bavi temom slobode.

XS
SM
MD
LG